Mett med raclette

Mett med Raclette

Kan du tenke deg noe deiligere enn dryppende smeltet ost på alt av det du liker best. Kjør Raclette-aften!

Raclette en navnet på både en ost og en matrett. Osten er en halvfast ost av kumelk fra fjellområdene mellom Frankrike og Sveits, og matretten er i utgangspunktet basert på å varme opp overflaten på akkurat denne osten, skrape av det som er smeltet og server over poteter, grønnsaker og brød.

Et moderne elektrisk raclettejern består av en grillplate der du kan grille grønnsaker, kjøtt og frukt, og små stekepanner du kan fylle med ost og andre godsaker som gratineres ved å plassere dem inn under grilltoppen. Alt dette gjøres inne på bordet, så alle er med på å lage sin egen mat. Denne måten å spise på er veldig sosial og gir mye glede ettersom alle kan velge sine egne favorittkombinasjoner.

"Alt dette gjøres inne på bordet, så alle er med på å lage sin egen mat"

Raclette

Hvilken ost kan jeg bruke?

Mulighetene er nemlig mange når man samles rundt et bugnende raclette-bord. Du kan i teorien sette fram hva som helst, men osten er det aller viktigste. Man kan kjøpe ekte Raclette-ost i velassorterte butikker her til lands, men norske favoritter som Ridder®, Jarlsberg® og Sveitser er også perfekte til dette bruket. Andre skarpe hardoster som gruyère, emmentaler og comté er også godt egnet og det går an å bruke mer utradisjonelle oster som brie, chevre og blåmuggost. Alt som kan gratineres, kan fungere til raclette.

Beregn 150 - 200 g ost per person og skjær osten i skiver med kniv. Osteskivene smeltes i de små pannene, enten over småbiter av for eksempel skinke, poteter og asparges, eller for seg selv for så å helles over grønnsaker på en tallerken eller til å dyppe brød i.

"Beregn 150 - 200 g ost per person og skjær osten i skiver med kniv"

Hva kan jeg bruke som tilbehør til osten i raclette?

Et godt raclette-måltid består av mye forskjellig tilbehør, både som kan spises ved siden av og som kan gratineres sammen med osten. På grillplaten kan det legges grønnsaker som cherrytomater, asparges, småpoteter, løkringer, squash-skiver og sopp. Poteter og andre harde grønnsaker bør kokes på forhånd. Det går også an å grille tynne skiver med kjøtt om man ønsker det. I skåler på bordet kan du servere oliven, fiken, spekemat, sylteagurk, pesto, urter, nøtter, salat og brød. Tilbehøret kan legges i pannene sammen med osten eller spises ved siden av.

Det er bare kreativiteten som stopper deg når det kommer til mulige kombinasjoner. Du kan ha alt fra egg, bacon og Jarlsberg® til nachochips, jalapeno-pepper og cheddar i de små pannene.

Og hva med dessert bestående av eplebåter, valnøtter og brie? Her er forslag til noen kombinasjoner som fungerer godt til gratinering og som er et fint sted å starte:

  • Halve cherrytomater, chorizopølse i skiver og Jarlsberg® toppet med pesto.
  • Ridder®, cherrytomater og timian.
  • Spekeskinke, fiken, Norzola, nøtter og honning.
  • Pære, Norzola og karamelliserte nøtter.

Del denne artikkelen