Tiramisu - Italias nasjonaldessert

Tiramisu - Italias nasjonaldessert

Kommentarer 16
  • Middels
  • 40 min
Tiramisú er en kremete dessertkake som regnes som Italias nasjonaldessert. I dessertens hjemland bruker man Savoiardikjeks, også kalt ladyfingers og mascarpone i kremen. I vår variant kan du bruke vanlig sukkerbunn og vår egen TINE Kremost blandet med vaniljekesam. Buon Appetito!

Ingredienser

Antall porsjoner

2 stk eggeplommer
2 ss sukker
200 g TINE Kremgo’® Naturell
1 dl Kesam® Vanilje eller Naturell
2 ss cognac , marsala eller likør f eks Amaretto
5 ss espresso av pulverpose
1 pakke savoiardikjeks (ladyfingers)

eller

1 stk ferdig sukkerbrødbunn gjerne i tre lag

Dryss

2 ss kakao som siktes fint over

eller

40 g revet sjokolade

Slik gjør du det

    1. Vispe eggeplommer og sukker hvitt. Rør i kremost og kesam, litt av gangen slik at det blir en jevn masse.
      Tips!

      Hvis du ønsker det, kan du bytte ut vaniljekesam med nypisket krem basert på 3 dl TINE Kremfløte (til 4 pers).

    2. I en annen bolle blander du sterk kaffe med konjakk, Marsala (portvin/sherrylignende vin) eller likør.
    3. Ta fram en dyp form. Skjær til sukkerbrødbunnen slik at den blir firkantet. Dynk nederste laget med noe av kaffe/konjakkblandingen.
      Tips!

      Hvis du bruker ladyfingerkjeks, dypper du kjapt hver enkelt kjeks i den våte blandingen og legger dem i formen.

    4. Fordel ca. 1/3 av egg/osteblandingen oppå. Legg på nytt lag med kakebunn eller fingerkjeks dynk med kaffeblanding, nytt lag med egg/osteblanding, gjenta med kake/kjeks og egg/osteblanding på toppen.
    5. Skjær tiramisù i serveringesstykker og sikt over litt kakaopulver eller riv over sjokolade rett før servering.
Tips!

Tiramisuen blir aller best hvis du lar den stå og trekke kjølig i minst 4 timer før servering - og kan med fordel lages dagen før.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Aud Karin Myra

    8 måneder siden
    Jeg bakte lady fingers selv jeg

    Kommenter  (0)


  • Nadi

    2 år siden
    Hei. Hvor kan jeg kjøpe savoiardikjeks?

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Nadi, De fleste store butikker har disse, for eksempel Meny og Rema 1000. Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • Anne Liabø

    2 år siden
    Kremblandingen med egg,sukker (vispet hvitt) og så tilsatt kremost og kesam, ble altfor tyntflytende. Måtte stivpiske eggehviter i tillegg, og ha i blandingen for å få den tykk nok til å brukes. Er det noe som er glemt i oppskriften her?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Anne, Ett godt tips er å sette kremblandingen kaldt så kremosten får tid til å stivne litt igjen før du legger alt lagvis. Håper det smakte :)

      Kommenter  (3)


  • Marina

    2 år siden
    Hei, Jeg lurer på om det går an å fryse tiramisu?

    Kommenter  (1)


  • Matthias Klavenes

    3 år siden
    Lurer på om det går bra om man ikke kjøler den ned? Blir den dårligere?

    Kommenter  (1)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Matthias, Da regner jeg med at du mener oppbevarer den i kjøleskap over en periode? Siden kaken består av meieriprodukter, så vil jeg anbefale deg å oppbevare den kaldt frem til servering. Lykke til :)

      Kommenter  (2)


  • Trygve

    3 år siden
    Ble litt forvirra av mengden kaffe her. Kanskje dere kunne oppgitt hvor mange dl kaffe det skulle bli av SSene med kaffe?

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Trygve, Jeg skjønner godt at du blir forvirret. Det vi mener med 5 ss kaffe fra espresso fra pulverpose, er at kaffen skal være sterk. Så du kan fint bruke 5 ss sterk kaffe. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


  • Anita

    6 år siden
    espresso av pulverpose.... Får man kjøpt slik pulverpose i alle matbutikker?

    Kommenter  (0)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hei Anita. I en rekke dagligvarebutikker skal du kunne finne flere ulike typer småposer med Espresso. En Nescaffe-variant. Hvis du ikke har dette tilgjenglig, kan du fint bruke veldig sterk kaffe i stedet for. Håper Tiramisuen faller i smak!

      Kommenter  (7)


  • Kimi <3

    6 år siden
    Hei! Jeg har noen hjemme som ikke er så veldig glad i kaffi-smak i kaker så jeg lurte på om det går ann å dyppe sukkerbrødet / kjeksene i noe annet .... feks sjokolade melk?

    Kommenter  (10)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hei Kimi. Jeg har forsøkt å finne oppskrift på en tiramisu-variant uten kaffesmak, men jeg har dessverre ikke funnet noe. Men hvis kaffe er helt uaktuelt, høres jo f eks Litago Sjokolade (evt den nye Litago Brownies) ut som en meget god erstatter! Gi meg gjerne en tilbakemelding på hvordan "sjoko"-tiramisuen ble. Lykke til!

      Kommenter  (4)

      • Solveig

        6 år siden
        Hei! Jeg byttet ut kaffen med sjokolademelk og det var stor suksess hos barna! Brukte selvsagt ikke cognac heller og hadde litt krem i tellgg til alt det andre slik at det ikke ble for mye ostesmak. Mulig det ikke er tiramisu, men det smaker godt!

        Kommenter  (3)

      • Ragnar Larusson

        6 år siden
        Hvordan kan dere kalle den Nasjonalrett til Italia når ikke dere bruker Mascarpone ost i den. Copy er det vil jeg si, men jeg skal prøve denne

        Kommenter  (10)


Det er mye kjærlighet i god mat