Pavlova-bål
Enkel•100 min90 min
Ingredienser
Antall porsjoner
-
3 stkeggehviter
-
1 tshvitvinseddik
-
2 dlfinkornet sukker
-
1 tspotetmel
-
½ tsvaniljesukker
-
1 ½ tskakao
Fruktkrem
-
7 dlfrukt i biter. F.eks. fersken, mango, appelsin og aprikos.
-
3 dl
-
1 tssukker
Pynt
-
2 stkferskener eller aprikos
-
½ stkmango
-
2 poserlakrisbåter
-
4 sstørket frukt f.eks. ananas, melon og papaya. Eventuelt litt oransje og gult smågodt.
Slik gjør du det
-
1
Sett ovnen på 100 °C (over- og undervarme). Kle et stekebrett med bakepapir.
-
2
Finn fram en helt ren bolle. Ha oppi eggehvitene, sukker og vaniljesukker, og pisk dette stivt.
-
3
Tilsett eddik og vend inn med en slikkepott. Ha deretter i potetmel og vend inn. Rør rundt til blandingen er blank og smidig. Sikt i kakao og visp til akkurat blandet, 2-3 omganger med maskinen. Ikke pisk for mye for fettet i kakaoen vil gjøre at marengsen kollapser.
-
4
Bruk en stor skje og fordel massen ut i tre avlange, luftige «kubber». Stek i ovnen i ca. 90 minutter. Steketiden avhenger av ovnstype, så følg med for å se om den bør tas ut før eller om den bør stå noe lenger. Bunnen skal bli sprø utenpå og litt seig inni. Sjekk gjerne midten av bunnen med en kniv.
Tips
Pavlovaen kan stekes lengre. Jo lengre den stekes jo sprøere blir den. En helt sprø bunn kan oppbevares i 2-4 uker i en tett boks. En bunn som er litt seig inni bør brukes senest dagen etter.
-
5
Forbered pynten ved å skjære frukt i båter. Fordel lakrisbåter langs kanten på et serveringsfat.
-
6
Lag fruktkrem. Del frukt i biter, la gjerne renne av seg i en sil. Stivpisk fløte med sukker til stiv krem, og vend med frukten.
-
7
Legg kremen i en stor haug på midten av fatet og plasser marengs«kubbene» over som et bål. La toppene lene seg mot hverandre.
-
8
Pynt med fruktbåter, tørket frukt og smågodt. Sett gjerne noen av fruktbåtene på pinner og stikk ned i kremen slik at det ser ut som flammer. Server med en gang!