Spøkelseshus

Spøkelseshus til Halloween

0
22
Utfordrende120 min
Dette gamle TINE-huset har en usjenert beliggenhet med masse potensial! Knirkene i gulvene er unike, da de er laget av deig. Boligen har kanskje et moderniseringsbehov, men et non-stop trekk fra vindussprossene tilfører for mange bare ekstra sjarme. Huset er attraktivt beliggende i en grønn og mosegrodd hage av gamle trær. Ingen gjenboere. Eller… hva er det egentlig som rører seg i gresset foran huset der?

Ingredienser

Antall stykker

Deig

 • 340 g
  romtemperert TINE® Meierismør
 • 200 g
  sukker
 • 2 stk
  egg
 • 420 g
  hvetemel
 • 150 g
  kakao
 • 4 ts
  vaniljesukker
 • 1 ts
  bakepulver

Melisglasur

 • 500 g
  melis
 • 3 stk
  eggehviter
 • 1 ss
  sitronsaft

Pynt

 • 200 g
  sukker til montering
 • 1 stk
  konditorfarge til melisglasur, for eksempel lilla og svart

Slik gjør du det

 1. 1

  Husk å sette av god tid til pynting. Å lage dette spøkelseshuset kan ta alt fra 2 timer til et par dager, alt ettersom hvor komplisert du ønsker å gjøre pyntingen.

 2. 2

  Pisk smør og sukker til en lys og luftig smørkrem, i ca. 2 min. Ha i ett egg av gangen og pisk godt mellom hvert egg.

 3. 3

  Skrap ned sidene av bollen og sikt i hvetemel, kakao, vaniljesukker og bakepulver. Rør sammen til en deig, enten med en slikkepott/sleiv, med k-kroken eller grind på kjøkkenmaskinen.

 4. 4

  Ha deigen over på kjøkkenbenken og form til to kuler. Pakk de inn i plastfolie og klapp de flate. Legg de i kjøleskapet i minst 1 time.

  Tips

  Deigen til spøkelseshuset kan lages opptil 2 dager i forveien. 

 5. 5

  Mål, tegn opp og klipp ut de ulike delene til spøkelseshuset med en linjal eller et målebånd på ark.

 6. 6

  Forvarm ovnen til 175°C over og undervarme. Ta deigen ut av kjøleskapet og la den ligge i romtemperatur i 10 minutter før du kjevler ut halvparten av deigen. Kjevle deigen nesten ferdig på en lett melet kjøkkenbenk, og løft deigen over på bakepapir. Kjevle deigen ferdig til den er ca. ½ cm tykk. Legg bakepapiret med deigen over på et stekebrett og legg biter av malen oppå deigen. Skjær rundt de ulike malene. La det være noen centimeter mellom hver del. Fjern deig mellom bitene.

 7. 7

  Sett brettet midt i ovnen og stek i 5 minutter. Ta brettet ut av ovnen, snu det og sett brettet tilbake i ovnen. På den måten får du stekt kjeksen jevnere. Stek videre i 5-10 minutter til kjeksene er mørke brune og sprø. Det er viktig at kjeksen steker til de er faste slik at de holder formen under montering. Avkjøl helt på rist.

 8. 8

  Lag takstein ved å kjevle ut deigrestene til en stor leiv. Skjær i ruter med en pizzaskjærer. Skjær først opp striper med ca. 1,5 cm bredde den ene veien. Deretter skjærer du opp striper på tvers. Det gjør ikke noe om stripene blir litt skeive. Dette gjør bare at spøkelseshuset blir enda mer skummelt.

 9. 9

  Lag en porsjon melisglasur. Hvis du ønsker å lage spindelvev på husveggene lager du glasuren i en konsistens der den så vidt er rennende. Hvis du vil sprøyte glasur som på toppen av dette huset kan du piske glasuren til en tykk og luftig krem. Juster glasuren med mer eggehvite eller mer melis til du har ønsket konsistens.

 10. 10

  Lag en tynnere glassur som du fordeler i to skåler. Velg ønsket farge, for eksempel en lilla og en svart. Prøvd deg frem med mengde konditorfarge for å få ønsket fargestyrke. Rør godt sammen.

  Tips

  For å unngå at overflaten på glasuren stiver kan du dekk skålen med fuktig kjøkkenpapir.

 11. 11

  Spre bitene til huset utover og dekorer slik du vil. Spindelvev lager du ved å ha et felt med glasur på en kjeks. Ha en annen farge over i en liten sprøytepose eller kremmerhus, og klipp et lite hull i enden. Lag en prikk midt i den våte glasuren og lag sirkler i lag utover. Bruk en tannpirker og trekk streker fra midten og ut til kantene.

  Tips

  For å sikre at dekoren til spøkelseshuset ikke blir ødelagt kan du la bitene ligge til tørk til dagen etter slik at glasuren har stivnet helt igjennom.

 12. 12

  Lag taksteing til taket. Dette gjør du ved å brekke opp grove biter av kjeksen du delte opp med pizzaskjærer. Lag en tykk glasur og farg den gjerne mørk brun eller svart med konditorfarge. Smør et tykt lag med glasur på ett av takdelene og dekorer med takstein. Begynn å legge takstein på den ene langsiden og bygg oppover med litt overlapp.

 13. 13

  Smelt sukker i en tykkbunnet stekepanne på medium varme. Vær forsiktig for dette er varme saker. Dypp den ene kortsiden av langveggen i det smeltede sukkeret og fest på den ene kortsiden av huset. Fortsett til hele huset er montert. Dekorer gjerne med den tykke glasuren.

Del denne oppskriften: