Grove lussekatter
Enkel•100 min min
Ingredienser
Antall stykker
-
75 g
-
4 dl
-
1 ½ dlsukker
-
15 gfersk gjær
-
5 dlhavremel
-
5 dlhvetemel
-
1 tskardemomme
-
2 tsgurkemeie
-
1 dlrosiner
-
1 stkegg til pensling
Slik gjør du det
-
1
Smelt smør, tilsett melk og bland. Sjekk at vesken ikke er varmere enn 37 °C, og smuldre i gjæren.
Tips
Gurkemeie kan erstattes med safran. Det er litt dyrere, men gir den klassiske smaken.
-
2
Bland havremel, hvetemel, kardemomme, gurkemeie og sukker i en bakebolle, tilsett melkeblandingen og elt deigen smidig og glatt i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 15 minutter. Elter du deigen for hånd, er det viktig å elte hardt og så lenge du orker. Skikkelig elting gjør at lange glutentråder formes og du får luftigere bakst.
Tips
Havremel kan erstattes med en annen type grovt finmalt mel. Du kan også gjøre bollene finere ved å bytte ut noe av det grove melet med mer hvetemel om ønskelig.
-
3
Dekk til bakebollen og sett deigen til heving et lunt sted i ca. 1 time eller til dobbel i størrelse.
-
4
Hvelv deigen ut på melet bakebord, del deigen i emner. Form lussekatter og sett på bakepapirkledd stekeplate.
-
5
Fordel rosiner på lussekattene. Dekk til og etterhev bollene på et lunt sted i ca. 30 minutter.
-
6
Forvarm stekeovnen til 220 °C. Lettpisk egg og pensle lussekattene. Stek i ovnen i ca. 8 minutter. Avkjøl på rist.
Tips
Lag gjerne gjærdeigen dagen før og kaldhev i kjøleskap frem til utbaking. La deigen komme til romtemperatur, form til boller og la etterheve 30-60 minutter.