Oppskrift på lammestek med fløtegratinerte poteter
1

Lammestek med fløtegratinerte poteter

(213)
  • Utførelse

    Middels
  • Tid

Lam og fløtegratinerte poteter går hånd i hånd. Her har vi fylt den saftige lammesteken med hvitløk og rosmarin.

Ingredienskalkulator

Antall porsjoner

Ingredienser

lammestek

1 ½ kilogrambenfri lammestek
½ teskjesalt
¼ teskjepepper
2 stkhvitløksfedd
2 stkkvister rosmarin
1 stkrødløk i skiver
3 stkgulrøtter i biter
½ stksellerirot
¼ stkkålrot
½ desilitervann
1 terningkjøttbuljong

Fløtegratinerte poteter

10 stkpoteter
1 stkløk i tynne skiver
½ stkpurre i ringer
3 desiliterTINE Kremfløte eller matfløte
1 desiliterTinemelk® Helmelk 3,5 % fett eller Lett
½ teskjesalt
¼ teskjepepper
½ teskjerevet muskat (kan sløyfes)
100 gramJarlsberg® Revet eller annen god hvitost

Rødvinsaus

1 stksjalottløk
2 spiseskjeTINE Meierismør
4 desiliterrødvin
3 desiliterkraft /lammesky fra steken (ca)
1 spiseskjebrunt sukker
1 stklaurbærblad
2 desiliterTINE Crème Fraîche Original eller Lett
½ teskjesalt
¼ teskjepepper
1 teskjesoyasaus

Maizenablanding

2 teskjemaizena
½ desilitervann

Slik gjør du det

  1. Sett stekeovnen på 125 °C.

    Tips:

  2. Lammestek

  3. Gni lammesteken inn med salt og pepper. Hakk hvitløkfedd og rosmarin og fyll kjøttet før det surres. Stikk et steketermometer midt i kjøttet.

    Tips:

    Har du allerede en surret stek, kan du skjær små snitt i kjøttet med en skarp kniv og fyll med hvitløk og rosmarin.

  4. Skjær løk i båter og gulrot, sellerirot og kålrot i biter. Fordel utover en langpanne, hell på buljong og legg lammesteken på toppen. Stek i ovnen i 1,5-2 timer eller til steketermometeret viser 67-70 °C.

    Tips:

    La steken hvile i 15-30 minutter før den skjæres opp.

  5. Fløtegratinerte poteter:

  6. Sett ovnen på 220 °C. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Hakk løk og purre og kok med potetskiver, fløte og melk til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskattnøtt. Ha over i en ildfast form og dryss over ost.
  7. Gratiner potetene midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, 15-20 minutter.
  8. Rødvinssaus

  9. Lag saus ved å frese finhakket sjalottløk i smør til blank. Tilsett rødvin, kraft, brunt sukker og laurbærblad. La småkoke uten lokk til sausen er redusert til halv mengde.
  10. Sil over i en annen gryte og tilsett crème fraîche. Smak til med salt, pepper, soyasaus og eventuelt litt sukker.

    Tips:

    Ønsker du en tykkere saus, kan du spe med litt Maizena rørt ut i kaldt vann

Tips:

Du bør alltid bruke et steketermometer når du tilbereder kjøtt. Da får du steken akkurat slik du ønsker deg. Lammekjøtt er medium når kjernetemperaturen er 67-70 °C og gjennomstekt ved 76 °C. Husk at temperaturen vil fortsette å stige noe når den er ute av ovnen.

Kommentarer

Produkter i oppskriften