Oppskrift på lammestek med fløtegratinerte poteter

Visste du at TINE MatSans lærer seg hva du liker? Registrer deg og få oppskrifter basert på hva du faktisk liker!

www.tine.no/matsans

Lammestek med fløtegratinerte poteter

Lam og fløtegratinerte poteter går hånd i hånd. Her har vi fylt den saftige lammesteken med hvitløk og rosmarin.

  • Vanskelig:

    Middels
  • Tid:

TIPS!: Du bør alltid bruke et steketermometer når du tilbereder kjøtt. Da får du steken akkurat slik du ønsker deg. Lammekjøtt er medium når kjernetemperaturen er 67-70 °C og gjennomstekt ved 76 °C. Husk at temperaturen vil fortsette å stige noe når den er ute av ovnen.

Slik gjør du

  1. Sett stekeovnen på 125 °C.

Lammestek

  1. Gni lammesteken inn med salt og pepper. Hakk hvitløkfedd og rosmarin og fyll kjøttet før det surres. Stikk et steketermometer midt i kjøttet.

    Har du allerede en surret stek, kan du skjær små snitt i kjøttet med en skarp kniv og fyll med hvitløk og rosmarin.

    Hvordan skrelle og oppbevare hvitløk

  2. Skjær løk i båter og gulrot, sellerirot og kålrot i biter. Fordel utover en langpanne, hell på buljong og legg lammesteken på toppen. Stek i ovnen i 1,5-2 timer eller til steketermometeret viser 67-70 °C.

    La steken hvile i 15-30 minutter før den skjæres opp.

    Hvordan slipe kniv på en trygg måte

Fløtegratinerte poteter:

  1. Sett ovnen på 220 °C. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Hakk løk og purre og kok med potetskiver, fløte og melk til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskattnøtt. Ha over i en ildfast form og dryss over ost.

  2. Gratiner potetene midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, 15-20 minutter.

Rødvinssaus

  1. Lag saus ved å frese finhakket sjalottløk i smør til blank. Tilsett rødvin, kraft, brunt sukker og laurbærblad. La småkoke uten lokk til sausen er redusert til halv mengde.

  2. Sil over i en annen gryte og tilsett crème fraîche. Smak til med salt, pepper, soyasaus og eventuelt litt sukker.

    Ønsker du en tykkere saus, kan du spe med litt Maizena rørt ut i kaldt vann

Lignende oppskrifter