Gresskarpai
Gresskarpai, eller "pumpkin pie", hører med til Halloween og Thanksgiving, og er en av de mest kjente amerikanske paiene.
Enkel•1 t 10 min•1 personer
Ingredienser
Eller lag egen hjemmelaget paibunn
- 200 g hvetemel
- 150 g TINE® Meierismør
- 2 ss vann
Fyll
- 400 g gresskar
- 6 ss hvetemel
- 0.5 ts bakepulver
- 0.5 ts salt
- 1 ts malt kanel
- 1 ts malt allehånde
- 0.5 ts malt ingefær
- 0.5 ts malt muskat
- 2 stykk egg
- 1.5 dl sukker
- 2 ss smeltet TINE® Meierismør
- 3 dl TINE® Kremfløte
- 2 ts vaniljesukker
Slik gjør du
1
Ha hvetemel, smør og vann i en food processor og kjør til en fast deig. La paideigen ligge i kjøleskapet i ca. 30 minutter før du kjevler den ut.
2
Finn frem en paiform og forvarm stekeovnen til 200 °C.
Fyll
1
Mens paideigen ligger kaldt, damper du gresskarkjøtt til det blir mørt. Bruk en dampkjele eller kok det i vann i 15-20 minutter. Sil av overflødig vann og sett kjøttet til avkjøling. Mos deretter kjøttet for hånd eller i en food processor, slik at det blir til en fin gresskarpuré.
TipsTil oppskrifter som denne hvor gresskarkjøttet skal kokes, kan det faktisk lønne seg å finne de litt mindre variantene av gresskar (mellom 2 - 4 kg) ettersom kjøttet i disse har mer tetthet og ofte er litt søtere enn de større variantene.
2
Kjevle eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Forstek paiskallet i ca. 10 minutter. Sett ned varmen til 180 °C.
3
Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskarpuré, kaffefløte og vaniljesukker. Ha fyllet i paiskallet og stek gresskarpaien i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast.
Tilbehør
1
Server paien lun eller avkjølt med pisket krem til.
TipsEt gresskar skal være fast og litt hardt i skallet. Skallet vil ha små rustfargede områder og kanskje små rifter – dette har ingenting å si for kvaliteten.