Solskinnsboller

  Oppskrift på Solskinnsboller

  Et luksusbakverk som disse bollene passer til en spesiell anledning. De smaker ekstra godt med litt lett vispet krem ved siden av. I Nord-Norge kalles de gjerne denne oppskriften for "Solboller" og spises for å feire at sola er kommet tilbake etter mørketida.

  • Vanskelig?

   Middels
  • Tid

  TIPS: Bollene egner seg til frysing, men smaker aller best nybakt. Ta gjerne rosiner i dem. La de bli litt lune før servering. Vent med å ha på glasur til like før servering.
  porsjoner

  Du trenger

  Gjærdeig

  50 g gjær
  75 g TINE Ekte Smør
  2 dl TINE Kaffefløte
  2 dl Hel Tinemelk
  1 egg
  4 ss sukker
  12 dl hvetemel (ca.)

  Fyll:

  2.5 dl Piano Vaniljekrem
  4 ss sukker
  2 ss malt kanel

  Pynt:

  2 dl melis
  1 - 2 ss vann

  Slik gjør du

  1. Smuldre gjær i bakebollen. Smelt smør og hell over fløte og melk. Varm til 37 °C. Hell blandingen over gjæren og rør til gjæren er oppløst. Tilsett egg og sukker og elt inn mel til en smidig deig, som knapt slipper bakebollen. Sett til heving under plast ca. 40 minutter.

  2. Ta deigen opp på bakebordet og kjevle ut til et rektangel. Fordel fyllet over deigen og rull sammen som til en rullekake. Skjær i ca. 3 cm brede biter og legg snurrene i papirformer, sammen i en form til en kake eller rett på bakepapiret. Etterhev i ca. 20 minutter.

  3. Forvarm stekeovnen til 250 °C.

  4. Pensle med sammenpisket egg. Sett bollene i stekeovnen og stek i 5–6 minutter. Avkjøl på rist. Vent med å ha på glasur til like før servering. Smaker best hvis du serverer bollene litt lune.

  Gi din vurdering: