Pepperkakehus

Slik lager du kanskje verdens fineste pepperkakehus

Vil du også lage pepperkakehus basert på melkekartongen fra TINE® til jul? Vi tok en prat med pepperkakekunster Caroline Eriksson om hvordan hun lagde kanskje verdens fineste pepperkakehus.

Det er få ting som skaper julestemning som en hyggelig kveld med pepperkakebaking. Deigen man hele tiden sniker til seg små biter fra, lukten av nybakte pepperkaker ut fra ovnen og pyntingen i etterkant – det oser rett og slett jul fra ende til annen. Og selv om julestemningen kommer uansett hva slags pepperkaker du lager, kan det jo kanskje være gøy å prøve seg på en ny pepperkakevri i år? 

Caroline Eriksson jobber som profesjonell pepperkakekunstner og har laget mange spennende kreasjoner med pepperkakedeig. I år fikk hun en ide om å lage et pepperkakehus basert på melkekartongen fra TINE®.  

-Jeg hadde en ide om hvordan pepperkakehuset basert på melkekartongen skulle se ut til slutt, så jeg lagde en skisse før jeg begynte, sier Caroline. Skissen hennes er omgjort til en mal som du kan laste ned her. Alternativt kan du lage din egen skisse, enten for hånd eller på datamaskinen. Dersom du velger å lage din egen mal, så kan du tegne denne på et A4-ark i riktig størrelse (etter størrelsen på melkekartongen), klippe den ut og bruke teip eller lim for å sette sammen malen. 

-Jeg ønsket at pepperkakehuset skulle ha mange detaljer, og tegnet derfor inn ornamenter og mønster som repeteres i skissen, fortsetter hun. For å spare tid lagde Caroline sine egne silikonformer for alle ornamentene. Dersom du også vil lage dine egne former, kan du f.eks kjøpe ferdige silikonformer og skjære eller klippe disse slik du ønsker det, eller du kan tegne dine egne former på et ark og skjære dem ut med en kniv. Et alternativ er å tegne på mønsteret fra malen med melisglasur på de ulike delene, eller bare dekorere huset akkurat slik som du ønsker med glasur og godteri eller kakepynt. 


Slik lagde Caroline sine egne silikonformer:

  • Jeg brukte brennbar leire som kan bakes i ovnen. Alternativt kan du bruke trolldeig.
  • Form leiren til ønsket form, ved hjelp av en kniv eller hendene.
  • Stek leiren i ovnen i omtrent 15 minutter. Stekeinstruksjonene finner du på pakningen og du kan kjøpe den i hobbybutikker.
  • Når leiren kommer ut av ovnen, vil den være herdet og hard.
  • Deretter brukte jeg silikonpasta, som kan kjøpes i hobbybutikker. Følg bruksanvisningen for å blande de to komponentene for å lage former.
  • Legg silikonleirepastaen på ornamentleiren og la den herde i 5 minutter. Når den er ferdig herdet, kan den brukes flere ganger, opptil 30-40 ganger før den slites ut.

 

Ingen pepperkakehus uten skikkelig god pepperkakedeig

Pepperkaker

Caroline fulgte vår oppskrift på julens deiligste pepperkaker da hun skulle lage pepperkakedeigen til pepperkakehuset, og hun brukte så klart ekte smør for å få best mulig smak og kvalitet på deigen. -Jeg bruker TINE® Meierismør i deigen pga. smaken, den gylne fargen og fordi smør gir deigen en bra konsistens, sier Caroline. Hvis du vil bygge noe med mer detaljerte former, kan du tilpasse oppskriften ved å tilsette litt mer sirup og mel, og utelate bakepulveret. Dette vil gjøre deigen mer holdbar og den vil beholde formen bedre under steking. Du kan også bruke en eggehvite for å gi deigen ekstra stivhet. Dersom du vil lage ornamentene med silikonformer, så trykker du ned pepperkakedeigen i silikonformene og lar den kjøle seg ned i kjøleskapet i omtrent 10 minutter.  

Når pepperkakedeigen er klar, kan du kjevle ut deigen og skjære ut veggene til pepperkakehuset samt vinduene. Legg på ornamentene når de har kjølt seg ned. Dekorer huset etter eget ønske. Korken på toppen av pepperkakehuset klargjøres og stekes sammen med resten av pepperkakene. Du kan steke det i to omganger, en vegg som skal bøyes over melkekartongen slik som vist i filmen, og en sidevegg for hver omgang. Følg steketiden og temperaturen i pepperkakeoppskriften (ca. 10 minutter 170-200 °C). 

Hvis du vil prøve å bøye pepperkakeveggen på en melkekartong, må du være rask. Når du tar pepperkakehuset ut av ovnen, har du omtrent 10 sekunder for å forme pepperkakeveggene etter melkekartongens form. Husk å beskytte hendene med en håndduk, hansker eller grytekluter, da det blir veldig varmt. 

Husk å sjekke passformen før du limer alle delene sammen. Bruk gjerne en fil for å jevne ut kantene og sørge for at delene passer godt sammen. For å lime delene sammen kan du enten bruke smeltet sukker eller glasur (laget av melis og vann). Merk at sukker herder raskere enn glasur. Dersom du skal bruke sukker må du være forsiktig, da sukkeret blir ekstremt varmt. Voksne må være til stede.

Deretter kan du lime på skorsteinen (korken). For å lage denne korken lagde Caroline sin egen silikonform og stekte pepperkakedeigen i denne formen, men man kan fint forme denne med hendene eller en kjevle. Dersom du bruker silikonform, husk å sikre at silikonformen tåler temperaturen. Kanten på toppen av pepperkakehuset ble også stekt separat og festet på toppen ved hjelp av sukker.  Hvis du ønsker ekstra former på taket av huset, kan du bruke et Dremel-verktøy etter at huset er stekt. Hvis du ikke har en Dremel, kan du bruke en kniv til å forme kantene på taket før steking.

Vips, da var kanskje verdens fineste pepperkakehus ferdig!

Å bygge et pepperkakehus er ikke bare gøy – det sprer juleglede i hele huset! Ta dere god tid, nyt hver bit av prosessen, og skap minner som varer lenge etter at den siste pepperkakesmulen er borte. -Jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Caroline og smiler. Man skal ha tro på sine ideer, og våge å prøve og feile, avslutter hun. Ble du inspirert til å lage kanskje verdens fineste pepperkakehus? 

 

Del denne artikkelen