Risotto med tre oster

Risotto på menyen

Prøv nye smaker i din risotto. Vi lover minst én ny favoritt!

Risotto, den klassiske Nord-italienske ris-retten, kan varieres i det uendelige, men parmesan-ost er en selvskrevet ingrediens i de aller fleste variantene.

Andre oster kan også brukes, som for eksempel chevre, blåmuggost og kraftige hardoster. I tillegg til ost kan man variere med skjell og skalldyr, kylling, grønnsaker og urter, mulighetene er mange når grunnoppskriften sitter.

Start gjerne med å perfeksjonere den originale oppskriften, før du så kan prøve deg på noen av disse spennende variantene. Vi kan garantere masse matglede og gode smaker!

Risotto - grunnoppskrift

4-6 porsjoner

1 l kraft
2 ss olivenolje
1 løk
1 hvitløkfedd
400 g risottoris
4 dl tørr hvitvin
1 ss smør
90 g revet parmesan
salt og pepper
 

  1. Varm kraften i en egen gryte. Du kan bruke kjøtt- sopp-, kylling-, fiske- eller grønnsakskraft.
  2. Hakk løk og hvitløk og fres i olje og smør på lav varme til myke.
  3. Tilsett ris og fres i noen minutter. Hell over vin og rør til all vesken har fordampet.
  4. Spe med kraft, litt av gangen, under omrøring og la vesken koke nesten helt inn mellom hver gang. Spe gradvis med mer veske til nesten all kraften er kokt inn og risen er al dente, ca. 15 minutter.
  5. Ta kjelen av platen, rør inn smør og parmesan og smak til med salt og pepper. Server umiddelbart gjerne med mer parmesan revet over.

 

Risotto med tre oster

Ingredienser til Risotto med tre oster
Risotto med tre oster


Hva med å teste ut blåmugg, parmesan og en vellaret fast hvitost i risottoen? Test denne kremete varianten.

Følg grunnoppskriften på risotto, men bytt ut parmesanosten med 50 gram Fryd blå Auverigne eller en annen blåmuggost i biter, 30 gram revet parmesan og 50 gram revet Norvegia® Vellagret. Server med friske urter.

 

Risotto med chevre med ramsløk og kylling

Ingredienser til Risotto med chevre med ramsløk og kylling
Risotto med chevre med ramsløk og kylling

Geitost er en spennende ost å variere risottoen med. Prøv Haukeli sin med ramsløk for å få en variasjon og nordisk smak.

Stek 2 kyllingbryst i godt med smør til gylne på begge sider og akkurat gjennomstekte.
La hvile i 10 minutter og del i skiver. Lag risotto etter grunnoppskrift, men vend inn 2 pakker Chevre Ramsløk Haukeli i biter sammen med parmesan.

Server risottoen med kyllingskiver, stekesjy, en skvis sitronsaft og ramsløkpesto. 

 

Spinat-risotto med stekte kamskjell og sitronsmør

Ingredienser til Spinat-risotto med stekte kamskjell og sitronsmør
Spinat-risotto med stekte kamskjell og sitronsmør

Kamskjell stekt riktig er luksus du serverer dine beste venner. Prøv det i risotto med deilig sitronsmør og spinat til.

Lag risotto etter grunnoppskrift, men tilsett 150 gram spinat de siste minuttene av koketiden. Tørk 8 kamskjell godt , ferske eller tinte,  og krydre dem med salt og pepper. Stek raskt på begge sider i litt olje på høy varme. Finsnitt 2 hvitløkfedd og stek gylne i 4 ss smør. Finriv skall av 1 sitron i og press ut saften. Topp risottoen med stekte kamskjell og sitronsmør.

 

Risotto med skjell og reker

Ingredienser til Risotto med skjell og reker
Risotto med skjell og reker

Salte skjell og reker rett fra havet er perfekt med kremete smakfull parmesan. Det er en grunn til at denne utgaven er en klassiker.

Skyll ca. 700 g skjell godt, gjerne en blanding av blåskjell, vongole og hjerteskjell. Kast skadete skjell som ikke åpner seg når du dunker på dem mot vasken.

Varm 1 ss olje i en stor gryte, ha i skjell og hell over 4 dl hvitvin fra grunnoppskriften og 1 boks hermetiserte tomater.
La skjellene dampe under lokk til de åpner seg, ca. 4 minutter. Sil kraften over i en gryte og tilsett 4 dl vann eller fiskekraft.

Pill innmaten fra flesteparten av skjellene, skrell ca. 20 reker og bland sammen. Følg grunnoppskriften på risotto, men bruk skjellkraften istedenfor annen kraft. Tilsett rensede skjell og reker når risottoen er ferdig. Pynt med reker og skjell, skvis over sitronsaft og riv litt ekstra parmesan over.

 

Risotto med artisjokk, kapers, persille og hvitløk

Ingredienser til Risotto med artisjokk
Risotto med artisjokk

Har du noen gang servert møre artisjokker? For mange er dette definisjonen på sommermat, og mumser de lettdampede med smør. I risotto er artisjokk, bladpersille, kapers og hvitløk en perfekt symfoni.

Kok 1 hel artisjokk mør i lettsaltet vann, ca. 20 minutter. Plukk av bladene, fjern den hårete kjernen og del hjertet i små biter (ev. bruk artisjokk på boks).

Følg grunnoppskriften på risotto, rør inn artisjokkhjertet i biter, 2 ss hakket bladpersille og 2 ss kapers rett før risen er ferdig. Finsnitt 2 hvitløkfedd og fres lett gyllen i 2 ss smør. Server risottoen toppet med stekt hvitløk i smør, artisjokkblader og revet parmesan.

Del denne artikkelen