Pintxos på pinne. Jarlsberg®  med finhøvlet asparges, grillet mais, lime og olivenolje.

Pintxos på pinne

Tapas, pintxos, kanape, mini-snitter. Vi digger disse syv mini-blingsene med masse godt!

Pintxos – uttales pintsjos [ˈpintʃos] – og er små munnfuller, eller bar biter, typisk for Baskerland nord i Spania/sør i Frankrike. Ordet er spansk for flis/pinne/torn, og refererer til trespydet som maten tres på, slik at den er enkel å spise mens man sitter sammen på bar/pub. Pintxos er absolutt sosial mat! Baskerne er kjent for sine bar-til-bar runder (txikiteo), hvor de drikker og spiser litt på hvert sted.

Selv om vi har latt oss inspirere, har vi ikke holdt oss til strengt baskiske råvarer. Vi har rett og slett rappet den sosiale ideen, og spiser det vi liker aller best: ost!

 

Blåmuggost, spekeskinke, fiken, kremet balsamico og ruccola

Blåmuggost fiken balsamico pintxos

Dette er en klassisk pintxos, selv om baskerne bruker sherry-eddik heller enn balsamico. Det skal uansett godt gjøres å bare spise en!

 

Hva som stikkes fast på de tynne brødskivene (bagett) er ikke så viktig, bare det er godt. Fisk, potetomelett, fylt paprika og kroketter er typisk og populært. Og alt av og med ost! Blekksprut med P´tit Basque eller manchego, piquillo (en type chili/paprika) fylt med fersk geitost og blåmuggost med Serrano-skinke er typiske favoritter.

 

Fetaost, pære, appelsinhonning og valnøtter

Fetaost pære

Salt og syrlig fetaost får balanse fra den søte pæren, den friske appelsinhonningen. Nøttene blir utypisk bitre i blandingen.

 

For verdens beste pintxos-opplevelse må du nesten til San Sebastian/Donostia, en pittoresk fiske- og surfeby helt innerst i Biscayabukten, nær grensen mellom Spania og Frankrike. Ganbara, Txepetxa, La cuchara de San Telmo og El Fuego Negro er noen veldig populære.

Restauranten Txotx (uttales cho-ch, [ˈtʃo-tʃ]) i Oslo og San Sebastian i Trondheim er de beste Pintxos-restaurantene i Norge. Txotx har et prisnivå som gjør at man godt kan oppføre seg som baskere flere ganger i uken.

Men hvorfor reise eller gå ut, når du kan lage små ostebiter hjemme når som helst, så ofte som bare det. Også kan du dessuten drikke hva du vil til, te og kaffe funker også fint. Eller hvorfor ikke prøve den populære baskiske ”cocktailen” av coca cola og rødvin?

 

Burrata med salami piccante, semi-tørkede tomater, olivenolje og urter

Pintxos med Burata og salami

Italiensk, kremet burrata er så deilig at man kan nesten spise den alene. Den er myk og mild i smaken, derfor er det overaskende hvor bra den hamler opp med de krevende smakene fra sterk salami og tørket tomat.

 

Lettpisket chevre (m melk) med smørstekt sopp + bacon, urter

pisket cevre sopp bacon

Den bitre osten mykes opp av melk og blir bestevenn med smørstekt sopp og salt, sprøtt bacon.

 

Jarlsberg®  med finhøvlet asparges, grillet mais, lime og olivenolje

Jarlsberg asparges mais

Den modne hvitosten fremheves av de ”grønne” smakene fra asparges, røyksmaken i grillet mais og syrligheten fra lime. Herlig!

 

Manchego, spekeskinke, oliven og syltet chili

Manchego_skinke__chili_oliven

Klassikeren manchego og spekeskinke (serrano) er det ingen vits i å krangle om, smakene passer som hånd i hanske. Legg til noen bitre toner fra oliven og litt hete fra syltet chili.

Del denne artikkelen