Jordbær og brie

Perfekte par

To helt enkle, hverdagslige råvarer blir plutselig en himmelsk smaksopplevelse når de finner hverandre. Det er ekte kjærlighet.

Jordbær og brie

Jordber og brie_1266

Selv sommerens søteste jordbær er syrlige nok til å skjære gjennom den tykke kremen i brie, og få frem ostens undertoner av nøtter, frukt og et smått syrlig ammoniakkstikk i nesen fra de mest modne ostene. Jordbærenes syrlighet evner å få saltsmakene som prikker på tungen til å bli nødvendige, mens fettinnholdet i osten fremhever fruktsødmen i bærene. De to ingrediensene er rett og slett avhengige av hverandre for å framstå som sine beste selv.

Dessuten er balsamicomarinerte jordbær perfekt til brie, spesielt hvis ikke jordbærene er på sitt aller søteste. Før du dør må du prøve bakt brie med balsamicomarinerte jordbær, gjerne tilsatt rosmarin. Det er til å dø for.

Forslag til hvilken brie du kan bruke: Dovre Ysteri Mild Norsk Brie, Dovre Ysteri Økologisk Norsk Brie, Dovre Ysteri Norsk Brie Pepper.

 

Pepperkake og blåmuggost

Pepperkake og blåmuggost_1309

Blåmuggost? Ja, faktisk. Den søte, krydrede småkaken – enten den er knekkebrødsprø eller myk som en cookie – heves av den fete, salte blåmuggosten. Du får litt hete fra ingefæren i kaken, sødmefylt krem fra fettstoffene i osten og et lite sting fra saltet. Smakskjertlene dine ringer som julebjeller og du kan slett ikke bestemme deg for hva som er best! Sørg uansett for at osten er romtemperert, slik at de beste smakene kommer frem.

Server gjerne pepperkaker og blåmuggost med noen tørkede dadler eller litt fikenmarmelade, mangochutney eller kirsebærkompott. Den ekstra sødmen er noe de fleste kan like.

Forslag til hvilken blåmuggostost du kan bruke; Norzola, Selbu Blå.

 

Pære og parmesan

Pære og parmesan_20444

Denne kombinasjonen er en klassiker! Den velskapte pæren har vært hedret av poeter og kunstnere i århundrer, Homer kalte den en gave fra gudene og kjøkkensjefer bruker den i alt fra forrett til dessert. For en pære er ikke bare en pære; den kan være syrlig og hard eller så søt at saften renner nedover haken, og den er nærmest puré når overmoden. Uansett pærens tilstand vil en salt og nøtteaktig parmesanost være perfekt til. Jo yngre pære, jo mer moden ost, og omvendt, ettersom både frukt og ost blir smulete med alder.

Tilsett noen valnøtter og litt ruccola, og vips, du har en av verdens beste salater. Du trenger bare litt god olivenolje over, eventuelt litt balsamico. En fin variasjon på smakskombinasjonen er posjert pære med parmesankrem. 

 

Paranøtter og urtekremost

Paranøtter og urtekremost_1249

Kombinasjonen er i grunnen kremost med ristede nøtter og urter, som funker uansett hvordan du kombinerer råvarene. Kremost er en ferskost med relativt høyt fettinnhold, som gjør den mild og god, syrlig som en mild rømme og sødmefylt som kremet smør. For å balansere det smørblide smaksbildet, er grønne, friske og syrlige smaker fra de fleste urter perfekt. Særlig i kombinasjon med paranøtter, som i tillegg til nødvendig krønsj mot den smøremyke osten, tilfører de dypere nøttesmakene og understreker smørsmaken i osten.

Rist paranøttene lett for å hente ut den sødmefylte nøttesmaken, kanskje med litt salt i panna. Ikke bruk høy varme, da ødelegger du fort de sarte oljene. Kremost med urter og nøtter er godt på rugbrød eller müslibrød, gjerne i følge med litt fruktig most av eple.

 

Sprøstekt bacon og Jarlsberg®

Sprøstekt bacon og Jarlsberg_20451

Bare Jarlsberg® er Jarlsberg®, og den hemmelige ingrediensen er en spesiell samling bakterier som gjør at den fyldige hvitosten bare skriker etter noe sprøtt og salt: Sprøstekt bacon! At sprøstekt bacon er noe av det beste i verden er verken hemmelig eller mystisk. Det handler om en bukett av nydelige smaker som frigjøres når fettmolekylene i svinekjøttet brytes ned under steking, som samtidig krystalliseres som sukker og henter ut alt det deilige saltet fra spekingen. Bakterier og fettmolekyler er altså suksessen bak parforholdet til Jarlsberg® og bacon.

Jarlsberg® og bacon er en fin liten tapasrett, men det kan også brukes i en pai, i frokostmuffins eller i omeletten. Godt med bitter og fruktig kaffe til.

 

Fruktsirup og hard, hvit geitost

Fruktsirup og hard, hvit geitost_1203

TINE Ekte hvit geitost er en helt ny geitost, derfor får også kombinasjonen geitost med fruktsirup en helt ny dimensjon. Osten minner ikke om noen andre geitoster, den er verken salt som feta, myk som chèvre eller hard som Garrotxa. Den litt bitre geitesmaken er nesten avlet helt bort, så du står igjen med en lett syrlig hvitost som ligger et sted mellom Norvegia og parmesan, både i smak og konsistens. For å heve disse milde, lett salte smakene trengs en fruktsirup, og aller best er granskuddsirupen fra Linnea Finnskogen, gjerne den med Løiten sommerakevitt. Sirup er søtt, fruktsirup har en fin syrlighet i tillegg, mens granskuddsirupen har både sødme, syrlighet og bitterhet fra granskuddene.

Geitost med granskuddsirup på rugkjeks eller müslibrød er et høydepunkt enten du serverer det til vinkvelden, som forrett eller fingermat.

 

Rom rosin og chèvre

Rom rosin og chevre_1232

Den skarpe smaken i geitost skapes av noen spesielle fettsyrer, og er grunn til at mange takker nei. Er du blant disse, kan du spise ost fra kumelk, men da går du også glipp av den himmelske forvandlingen som skjer, når du kombinerer den skarpe undersmaken i deilig, kremete chèvre med den lett alkoholiserte sødmen i romrosiner. Ung chèvre er mild, myk og lett syrlig, mens de mer modne ostene er mer komplekse med fettsyrer og jordaktige smaker som nøtter, gress og sopp. Uansett ostens alder vil alkoholen og sødmen i romrosin komplementere den.

Kok opp rosiner med rom og la avkjøle. Server klissete, søte romrosiner på varm chevre og ristet julekake. Ellers er en romrosin ostekake også en perfekt måte å bruke denne kombinasjonen på.

 

 Eple og vellagret cheddar

Eple og cheddar_20460

En ekte, vellagret cheddar er snill og rund, både i smak og tekstur. Den er kjent for sin hasselnøttaktige smak, med et godt, syrlig stikk. Kombinasjonen eple og cheddar er like engelsk som fish & chips, men nytes verden over. Det syrlige eplet mot den nøtteaktige, myke osten er klassisk! Jo søtere eple du bruker, jo mer vellagret bør osten være, for å hamle opp med den dominerende sødmen.

Det er ikke verre enn å legge et stykke ost med en epleskive eller litt eplemos på brødskiva og nyte, eller hvorfor ikke grille sandwichen, og få fram ostens dypere smaker og eplets sødme? Kombiner smakene i en salat, muffins eller suppe. Men ikke hopp over en deilig og merkverdig eple- og cheddarpai!

Del denne artikkelen