Sverre Sætre

Møt kjendis-konditor Sverre Sætre og favoritt ostekaka hans

Ost er slett ingen ny dessertform, bare spør Sverre Sætre! Her serverer han ost i form av en lekker kake til dessert.

– Denne ostekaken er en favoritt til påske, sier konditor og OL-mester Sverre Sætre, med et godt smil. 

Et slikt som lurer litt i skjegget før det sprekker helt opp og varmer omgivelsene. Det er litt som å sitte i påskesola, og kanskje er denne egenskapen grunnen til at Sverre Sætre er blitt noe så uvanlig som en konditorkjendiskokk.

Sverre_portrett

 Han ble verdensmester i 2006, OL-mester i 2008 og har vært på kokkelandslaget. Du har sett ham på Kakekrigen på TVNorge, han var kokk i Sommeråpent på NRK i flere år, og han har skrevet mange bestselgende kokebøker, blant andre «Den store bakeboka», som ble årets beste norske kokebok i 2010. Og med et slikt hav av kaker og søtsaker å velge fra, så har vi altså funnet fram til favoritten! 

 Sverre Sætre Ostekake

– Nei, altså en favorittkake har jeg ikke, det er umulig! Men blant ostekakene er denne en favoritt, fordi den er ekstra lett og frisk, forklarer han. (Se oppskrift på Sverre sin deilige ostekake her)

Friskheten skyldes en god syrebalanse fra pasjonsfrukt- og appelsinsaft, mens lettheten kommer av at ostemassen har fått noen ekstra runder i mikseren. Ellers er det ikke så mye hokuspokus med en ostekake, selv ikke en som er laget av en mesterkonditor. 
 

Viktig med god konsistens og nøytral kremost

– Jeg bruker jeg en nøytral kremost, fordi en ostekake skal ikke ha så mye smak, mens konsistensen er viktig. Jo rundere og fyldigere, jo bedre. Men det må ikke bli tungt. Jeg bruker gjerne mascarpone, den gir både fylde og dybde, sier Sverre. 

Denne ostekaken er støpt – ikke stekt, smaksatt med pasjonsfrukt og appelsinsaft, men kaken er mye mer enn en smaksopplevelse, den er en lek med sansene. 

– Jeg liker å aktivere flere sanser enn smak når jeg lager desserter. Tanken er at søtsakene kan skape samhandling og invitere til samvær, sier Sverre som har dekorert akkurat denne ostekaken med en pipette med pasjonsfruktpuré som du kan sprøyte rett i munnen og sjokoladegg fylt med en overraskelse i form av en knasende, kandisert mandel.

 

Ost til dessert en trend?

Han er glad i ost, både som ingrediens, smak og matvare. Men også i osteverden synes han det er vanskelig å velge bare én favoritt.  

– Favoritt vet jeg ikke, men jeg er veldig begeistret for Lille ask fra Bo Jensens ysteri på Rogaland. Jeg liker å spise ost som ost, gjerne med gaffel, og med bare litt nøtter og honning til. 

Som dessertmann synes Sverre også at ost er en naturlig ingrediens, også i søte saker. Han er dermed ikke overbevist om at ost er en trend i dessertbildet. 

Se oppskrift på Sverre sin ostekake her.

– Jeg ser kanskje en økning i bruken av salt ost i dessertene, men ideen er ikke ny. Jeg laget roquefortterte på Bagatelle for 20 år siden, og har brukt både blåmuggost og brie i konfekten. Det smaker godt, men min erfaring er at de aller fleste faller tilbake på det kjente og kjære når de skal kose seg med sjokolade eller dessert. Det er ikke innovasjon og utfordring av smakssansen du er ute etter, bare noe godt, sier Sverre. 

 

Og han burde vite det. Ostekake er godt.  

Stikk innom butikken til Sverre Sætre på Briskeby i Oslo eller prøv deg på denne kaken selv.

Del denne artikkelen