Friterte mac’n’cheese-baller

Fritert ostelykke

Visste du at smeltet og fritert ost får gledessenteret i hjerne til å lyse opp? Da må disse friterte mac’n’cheese ballene gjøre oss veldig, veldig lykkelige.

Smeltet ost er en tydelig gastronomisk trend for tiden, og vi bombarderes av grillede ostesmørbrød, varme ostebomber, ostebrød, ostedipper og ostesauser. Og dette da, mac’n’cheese-balls, eller friterte baller med makaroni med ostesaus.

Trenden med smeltet ost handler helt klart om at det er godt. Studier ved Yale viser at opplevelsen av smeltet ost assosieres med fet mat, og fet mat får gledesentrene i hjernen til å lyse opp som et juletre. Altså; smeltet ost = ren lykke.

Disse osteballene er perfekt som snack til øl eller enkel fingermat, og en flott måte å bruke opp restene fra gårsdagens mac’n’cheese-middag. Gjør det enkelt, eller tilsett krydder eller andre spennende smaker.

 

Friterte mac’n’cheese-baller

macncheeseballs

 

Til fritering

 • 2 egg
 • 150 g Panko brødsmuler
 • 1,5 l smaksnøytral olje

 

 1. Kok makaronien i rikelig med saltet vann til al dente. Sil fra vannet.
 2. Smelt smør i en gryte og rør inn hvetemel. Spe gradvis med melk og fløte under stadig omrøring for å unngå klumper. La det koke opp imellom, slik at sausen tykner.
 3. Riv all osten og rør inn til osten er smeltet og sausen jevn. Fjern fra varmen og rør inn sennep. Smak til med salt og pepper. Rør inn makaroni, og sett blandingen kaldt i minimum 2 timer, så det stivner.
 4. Ta blandingen ut av kjøleskap og bruk en iskremskje til å lage boller. Form dem helt runde med hendene. Du får 15-20 boller.
 5. Varm olje i en gryte til den er rykende varm.
 6. Rør sammen egg i en dyp tallerken og ha brødsmuler i en annen. Dypp bollene først i egg, så i brødsmuler så de er godt dekket.
 7. Friter bollene til gylne, snu eventuelt underveis. Fjern fra oljen med en hullsleiv og la renne av seg på kjøkkenpapir.
 8. Server umiddelbart, gjerne med en god tomatsaus. Noen velger til å med å servere en ostedipp til!

 

Forslag til smaksvariasjoner:

Du kan vende forskjellige ingredienser inn i makaronien før den settes i kjøleskap. Vil du lage oste-surprise kan du dytte en bit hel ost inn i midten av bollen før du panerer den. Det finnes ingen regler, bruk det du har eller liker, men noen klassikere er verdt å prøve:

 • Rester av pulled pork eller kjøttsaus vendt inn
 • Jalapeno-poppers - skiver eller grovhakket jalapeno vendt inn
 • Sprøstekt bacon i biter vendt inn
 • Hakket skinke eller spekeskinke vendt inn
 • Biter av blåmuggost og hakkede nøtter vendt inn

 

Del denne artikkelen