Fondue

Fondue-fest

Tørk støvet av fondue-gryta og inviter til fest! Det finnes ikke en mer sosial måte å dele et måltid på.

Enten det er hyttekos etter en langtur på fjellet, eller urbant samvær med gamle venner, er det noe ekstra lunt og hyggelig ved det å samles rundt fonduegryta for å kose seg sammen. Her er det noe for en hver smak og det er rom for gode samtaler og morsomme historier mens man dypper og spiser litt om hverandre.

Fondue med friske grønnsaker, salt spekemat og søt frukt.
Deilig, varm ostesaus komplimenteres med friske grønnsaker, salt spekemat og søt frukt.

Hvilken ost skal jeg bruke til Fondue?

I de franske og sveitsiske alpene, fonduens vugge, er det vanlig å bruke kraftige fastoster som gruyère, emmentaler eller sveitserost, comté og appenzeller, men du kan også bruke vellagret Jarlsberg® eller andre oster med svært godt resultat. Ostefondue er også en god måte å bli kvitt de litt harde osterestene på. Det er ikke noe problem å blande flere typer ost, så bland gjerne det du har liggende. Prøv også å bytte ut halvparten av osten med en røkt ost for variasjon.

Hvilket tilbehør trenger jeg til Fondue?

Brødbiter, gjerne loff eller godt landbrød, er egentlig alt du trenger. For å gjøre brødet enda mer smakfullt, kan du riste eller grille det med litt olje eller smør og urter, hvitløk, salt og pepper. Del i biter og sett fram i en bolle slik at alle kan dyppe det i den deilige ostefonduen selv.

En frisk salat gjør seg, og i tillegg kan du sette fram små skåler med andre ting man kan dyppe i ostesausen. Klassiske ting å drukne i den deilige ostefonduen er cherrytomater, brokkoli, blomkål, potet, sopp og druer, men i teorien er det masse spennende du kan sette fram. Sprøstekt bacon, salatblader fra bitre salater som endive og radicchio, reddiker, spekepølser og –skinker, pommes frites eller nachochips. Avslutt med å dyppe eple- og pærebiter, fiken eller tørket frukt.

Klassisk ostefondue

  • 1 hvitløkfedd
  • 4 dl tørr hvitvin
  • 600 g revet Jarlsberg®
  • 2 ss Maizena
  • 1 ss sitronsaft
  • salt og pepper
  • ev. en skvett kirsch

Slik gjør du:

1. Gni innsiden av fonduegryten godt med hvitløk. Ha i vin, sett på komfyren og varm opp til kokepunktet. Det er viktig å velge en tørr vin med god syre for syren hjelper ingrediensene (ost og vin) å emulgere.

2. Riv ost og vend med Maizena, så det er godt fordelt. Bland osten i den varme vinen. Tilsett osten i flere omganger, en håndfull av gangen, og rør på lav varme til osten akkurat er smeltet før du tilsetter mer. Om det blir for varmt, kan osten skille seg, så vær tålmodig.

3. Når du har en jevn og glatt ostesaus kan du røre inn sitronsaft og ev. kirsch. Smak til med salt og pepper og sett gryten på bordet i et stativ med en brenner under. Juster varmen så det ikke koker og rør av og til.

4. Dypp brødbiter, grønnsaker som brokkoli, endivesalat og blomkål, stekte pølsebiter, stekte baconskiver og sopp, eple- og pærebiter, kokte småpoteter, cherrytomater og druer i ostefonduen.

 

Tips! Blir ostesausen for tykk kan du tilsette mer vin. Om den «sprekker», det vil si at ostemassen skiller seg fra vinen og klumper seg, kan du spe med 3 ss Maizena rørt ut i 1 dl vin eller vann under omrøring. Da skal sausen «samle seg».

Tips! Grønnsaker som potet, blomkål, brokkoli må forvelles eller ovnsbakes på forhånd.

Fondue med frukt
Fondue med frukt

 

Del denne artikkelen