Sitronterte

Sitronterte

Kommentarer 13
  • Enkel
  • 90 min
Denne enkle oppskriften på sitronterte er frisk og god, og har en perfekt balanse mellom det søte og syrlige. Sitronterten må stå kjølig i et par timer, og kan med fordel lages dagen før den skal serveres.

Antall porsjoner

Ingredienser

Paideig:

175 g hvetemel
80 g romtemperert TINE Meierismør
2 ss kaldt vann
1 ts sukker
1 ss TINE Meierismør til formen

Fyll:

125 g TINE Meierismør
3 stk godt vasket sitroner
6 stk eggeplommer
125 g sukker
2 ½ ss TINE Kremfløte
4 stk eggehviter

Slik gjør du det

    1. Til denne oppskriften trenger du en paiform, eller en rund form med løs kant, 22-24 cm i diameter. Sett stekeovnen på 200 °C
  1. Paideig:

    1. Smuldre mel og smør. Tilsett sukker og vann. Arbeid raskt sammen til en glatt deig. Legg deigen i plast og ha den kjølig i minst 30 minutter.
    2. Smelt smøret, og pensle bunnen og kantene med smør. Ha deigen over i formen. Prikk deigen med en gaffel. Legg gjerne bakepapir over bunnen og litt oppover kantene, og ha tørre erter oppi. Da holder deigen fasongen bedre. Stek på nederste rille i ovnen i ca 20 minutter. Avkjøl.
  2. Fyll:

    1. Smelt smøret og avkjøl. Riv skallet (kun det gule), og skvis ut saften av sitronene. Rør eggeplommer og sukker godt sammen. Tilsett sitronsaft og sitronskall. Rør inn det avkjølte smøret og fløte. Bland godt. Ha blandingen i en kjele og sett den på plate på svak varme og rør om til det tykner. Avkjøl. Pisk eggehvitene stive og vend dem inn. Hell blandingen i det ferdigstekte (og avkjølte) paiskallet.
    2. La sitronterten stå kaldt i et par timer, gjerne over natten. Server den som den er, eller med litt friske bær til.
Tips!

For å få mest mulig saft ut av sitronen, kan du legge den i kokende vann i noen minutter til den er myk. Skjær deretter i to, og skvis ut saften.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Elise

    12 måneder siden
    Lagde denne i går, og fyllet stivnet ikke. Da jeg tok det i kjelen begynte det fort å stivne, men så rørte jeg nok kanskje litt for mye og varmet det kanskje litt for lenge, for plutselig ble det helt tyntflytende. Jeg var ikke sikker på hvor tykk konsistensen skulle bli, så derfor fortsatte jeg å varme det selv om det kan virke som det har vært ferdig. Tror dere det kan være her det har gått galt siden fyllet ikke vil stivne? Tar gjerne imot tips, for jeg tenkte å prøve meg på den igjen ganske snart.

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      12 måneder siden
      Hei Elise,

      Her gikk det nok galt når du begynte å varme den igjen andre gang. Etter at eggehvitene er i skal det ikke varmes opp igjen for da kan det ''klappe sammen'' slik du forteller. Vi syns det er flott at du skal prøve igjen og anbefaler deg å ha den legge nok på svak varme under omrøring i første omgang. Nå har du forsøkt en gang og vet da at du må varme den lenger enn sist :) Lykke til og god jul!

      Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      12 måneder siden
      Hei Elise,

      Her gikk det nok galt når du begynte å varme den igjen andre gang. Etter at eggehvitene er i skal det ikke varmes opp igjen for da kan det ''klappe sammen'' slik du forteller. Vi syns det er flott at du skal prøve igjen og anbefaler deg å ha den legge nok på svak varme under omrøring i første omgang. Nå har du forsøkt en gang og vet da at du må varme den lenger enn sist :) Lykke til og god jul!

      Kommenter  (0)

      • Elise

        12 måneder siden
        Takk for svar! Varmet den ikke videre etter eggehvitene var tilsatt. Gjorde slik det sto i oppskriften. Men da den begynte å tykne rørte jeg ganske kraftig siden den virket klumpete, og da ble konsistensen helt annerledes. Det så nesten ut som kun smeltet smør. Cirka hvor lenge anbefaler du å varme den i kjelen, og bør jeg unngå å røre for mye?

        Kommenter  (0)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          12 måneder siden
          Hei igjen,

          Anbefaler at du rører frem til den tykner og så setter den til side for å avkjøle før du har resten oppi og vender inn slik at den ikke ''klapper sammen'' av for hard røring :) Lykke til og gjerne gi oss en tilbakemelding når du har forsøkt igjen. God jul!

          Kommenter  (0)


  • Morten

    1 år siden
    2 1/2 ss fløte i fyllet fungerer ikke. Ble litt flytende og veeeldig surt. Skulle det være dl ?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Morten, Så synd at det ikke ble resultatet du ønsket. I oppskriften står det rett at det skal være 2 1/2 ss fløte. Om du syns det blir veldig surt kan du bytte ut noen av sitronene med eventuelt lime for en mildere smak :) Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • Hilde Geitle

    2 år siden
    Jeg fulgte ikke oppskriften helt og syntes fyllet ble litt flytende. Valgte derfor å steke paien med fyll i 15 min på 180 grader. Det ble veldig bra. Hadde is og flytende bringebær til. Kan anbefales. ??

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Hilde, SÅ bra at du justerte steketiden til du fikk ønsket resultat :) Takk for at du deler dine tips med oss. God bakst videre!

      Kommenter  (0)


  • Inger

    2 år siden
    Kan denne fryses?

    Kommenter  (18)


  • Sandra

    3 år siden
    Kan denne lages melkefri? Bytte ut meierismør med melkefri margarin og kremfløte med melkefri krem? Noen som har erfaring med dette?

    Kommenter  (6)


  • marie

    4 år siden
    vi skal lage dette på kokkekamp

    Kommenter  (18)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Lykke til:)

      Kommenter  (2)


Det er mye kjærlighet i god mat