Fattigmann

Fattigmann

25
105
Middels120 min
Til tross for navnet "Fattigmann" er dette svært eksklusive julekaker med både egg, kremfløte - og til og med en dæsj konjakk. For mange blir det ikke jul uten at fattigmann er i hus. En porsjon av denne oppskriften, gir ca 30 fattigmann-kaker

Ingredienser

Antall stykker

Fattigmann

  • 5 stk
    eggeplommer
  • 5 ss
    sukker
  • 5 ss
  • 1 ss
    cognac
  • ¼ ts
    malt kanel
  • ¼ ts
    malt kardemomme
  • 1 stk
    eggehvite
  • 350 g
    hvetemel
  • 500 g
    smult til steking

Slik gjør du det

  1. 1

    Fattigmann-deigen blir enda bedre hvis du lar den stå tildekket og kjølig en lang stund, gjerne helt til neste dag, før du skjærer ut og koker kakene.

  2. 2

    Visp eggeplommer og sukker. Visp kremfløten og bland med eggedosis. Ha i konjakk og krydder. Visp eggehviten stiv og bland den forsiktig inn. Rør inn ca 200 gram hvetemel og la deigen stå tildekket og kjølig til neste dag.

    Fattigmann-Utkjevling deig
  3. 3

    Bruk resten av melet (så lite som mulig) til utkjevling. Kjevle meget tynt og bare litt om gangen. Skjær ut snipper ved hjelp av en bakkelsspore. Lag et snitt i midten av hver snipp, og "smett" kakene. Kok dem lysegule i smulten.

    fattigmann- tillaging av

Tips

Dypp en trepinne ned i gryten for å sjekke om smulten er varm nok. Dersom det bobler rundt pinnen, er det klart for koking.NB!Vær forsiktig når du koker i smult. Det blir ekstremt varmt og det er lett å brenne seg! Slå aldri vann på varmt fett og ha alltid et lokk parat som passer gryten.

Del denne oppskriften: