Julekake - julebrød

  Oppskrift på Julekake - julebrød

  Runde julebrød er blitt bakt helt siden bronsealderen. Jo mer godsaker man hadde i julekaken i form av rosiner, sukat og sukker, desto mer fruktbart og gavmildt trodde man at det kommende året ville bli. Julekake er en populær spiselig gave både å gi og få.

  • Vanskelig?

   Middels
  • Tid

  TIPS: Når det gjelder gjærbakst så er alltid melmengden litt omtrentelig. Det er best å begynne med for lite mel og så ha i mer til deigen ikke er klisset, men "slipper bollen" uten å være for hard. Det er lettere å justere en løs gjærdeig med mer mel enn omvendt!
  porsjoner

  Du trenger

  125 g TINE Ekte Smør
  5 dl Hel Tinemelk
  1 pakke gjær
  125 g sukker
  1 ts malt kardemomme
  650 g hvetemel (ca.)
  150 g rosiner

  Pensling:

  1 sammenvispet egg

  Slik gjør du

  1. Smelt smør og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen.

  2. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor i ca. 40 minutter.

  3. Sett stekeovnen på 175 °C. Finn fram en stekeplate dekket med bakepapir, alternativt to godt smurte brødformer som rommer hver seg ca 2 l.

  4. Legg deigen på bordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong. Sett kakene/brødene til heving under plast på et lunt sted i ca. 30-40 minutter.

  5. Visp sammen egget og pensle kakene. Stek nederst i ovnen til de er gjennomstekte i 30-40 minutter. Avkjøl på rist. Server gjerne med smør og brunost på.

  Gi din vurdering: