TINE Fotballskole, jente løper med fotball

TINE Fotballskole jobber for flere jenter i fotballen

Mange arrangører melder om minst 40 prosent jenteandel blant deltakere og trenere.

Siden det startet for tjue år siden har TINE Fotballskole vokst stort, til rundt 450 arrangørklubber og 70 000 barn i aktivitet. Ett av fokusområdene er større jenteandel. Dette har økt i takt med andelen kvinnelige trenere. Mange arrangører melder om minst 40 prosent jenteandel blant deltakere og trenere.

- En god TINE Fotballskole bør ha minimum 40 prosent jentedeltakere og 50 prosent kvinnelige trenere, sier Andrè Paulsen, Faglig ansvarlig for TINE Fotballskole. 

Fotballfaglig dyktige og gode rollemodeller

Beskrivelsene av de kvinnelige trenerne er også gode. Omsorgsfulle, flinke til å finne på nye ting, gode til å bygge opp deltakerne og gode pedagoger.  
-  Dette er viktige egenskaper, og vi ønsker flere jenter som trenere fordi jentene i klubbene selv ønsker oppgaver og ansvar, og fordi vi ønsker flere jenter/kvinner i trenerrollen. De er veldig gode idoler og rollemodeller for de unge spillerne. Dette fører til bedre rekruttering av jentespillere, sier Paulsen.

Et langsiktig arbeid

- Vi har en bra satsing på jentefotballen, men det tar tid. Det handler om å få med flere jenter og flere kvinnelige trenere. TINE Fotballskole et av våre tiltak for å få til dette. Vi har et "Alle jenter på banen"-prosjekt der fotballskolen er en del av det, sier Jan-Roar Saltvik i Ørland Ballklubb.

 

Saltvik er selv trenerveileder i NFFs trenerutdanning og følger opp trenerne på TINE Fotballskole og tror trenerrollen gir mersmak hos mange som får prøve seg på fotballskolen.

- Jenter som er trenere får sterkere tilhørighet til klubben, noe som gjør at de fortsetter å spille fotball.  Klubbene bør også være bevisst muligheten til å trekke de unge trenerne under TINE Fotballskole inn som trenere og hjelpetrenere rundt klubbens yngre lag, oppførdrer Paulsen. 

 

Hva er dine tips til andre klubber som ønsker flere jenter til klubben?

 

- Det er tre punkter vi ser på som viktige. For det første er det verdier og holdninger i lederskap og gi jenter samme muligheter som guttene. For det andre å etablere et senior damelag, det gir jentene muligheten til å spille lenger og vise at de har muligheten til det i klubben, og for det tredje utdanne kvinnelige trenere, avslutter Saltvik.

BERRE_TINE_DSC0798 copy.jpg