
KuttMatsvinn-prisen
KuttMatsvinn-prisen i TINE Matcup ble delt ut for første gang under finalen i 2024.
TINE i samarbeid med Norske Kokkers Landsforening og Matvett står bak prisen. Fremtidens kokker og
servitører vil spille en helt avgjørende rolle i kampen mot matsvinnet. Derfor er det viktig å inspirere
alle som satser på restaurant- og matfag til å utnytte ressursene på best
mulig måte.
Beregninger viser at matsvinnet i serveringsbransjen utgjør rundt 14 100 tonn. Det representerer en
økonomisk verdi på ca. 870.000 millioner kroner. I tillegg har dette også en svært høy klimakostnad.
Omregnet tilsvarer matsvinnet nær 51 200 tonn med CO2-ekvivalenter. Dette tilsvarer det samme
utslippet som en dieselbil som kjører en distanse tilsvarende jordens omkrets hele 10 000 ganger.
Det er altså mange gode grunner til å bekjempe matsvinnet, både økonomisk og miljømessig. Derfor er
det så viktig at unge kokker har et bevisst forhold til dette og gjør aktive grep for å unngå å kaste spisbar
mat. Med «KuttMatsvinn-prisen» ønsker Matvett, NKL og TINE å bidra til økt engasjement rundt dette.
Prisen ble først lansert under ASKO Norgescup i 2022 i regi av ASKO Servering, NKL og Matvett.
Som forberedelser til konkurransen anbefaler vi alle elever å ta Matvetts matsvinn-kurs for lærlinger: https://rise.articulate.com/share/ZwpR2uPuElXT-LAn9V10QHPqyuSlmy04#/
Matavfall og matsvinn – definisjon
Matsvinn er all mat vi kaster som burde vært spist før den ble dårlig eller som ikke er helt fersk
lenger – eller avskjær og rester som kunne vært benyttet til noe annet. F.eks personalmat, farse eller
andre produkter.
Matavfall er alt avfall som er uspiselige deler, som f.eks. bein, skinn og skrell. Målet er å bruke de
spiselige delene av maten, slik at det kun det ikke-nyttbare matavfallet som kastes.
Appelsinskall, kjøttbein, potetskrell og lignende er matavfall og skal sorteres til matavfall. ¨