.jpg)
Informasjon om konkurransen TINE MatCup
SLIK GJENNOMFØRES TINE MATCUP
Konkurransen er lagt opp som en lagkonkurranse. Hvert lag består av to kokkeelever, en servitørelev og en lagleder. Lagleder må ha kokk- eller servitørfagbrev og skal være ansatt ved skolen.
Lagene kvalifiserer seg til konkurransen gjennom en innsendelse av menyoppgave. Deretter gjennomføres det fem semifinaler og en finale.
Til menyoppgaven kan hver skole stille med flere lag. Det finnes ingen begrensning på hvor mange lag som kan meldes på i konkurransen. Hvert lag sender inn én oppgave.
Den innsendte menyoppgaven er grunnlaget for semifinaler og den lagene konkurrerer med utgangspunkt i.
Lagets prestasjoner blir bedømt av en fagjury og vinnerlagene fra semifinalene på TINE Meierier Kalbakken, går videre til finalen som avholdes i Stavanger på Jåttå VGS.
Finalelagene skal konkurrere med den samme menyen som ble brukt under semifinalen.
TINE dekker fly og hotellkostnader under semifinale og finale for de lagene det måtte gjelde.
Spørsmål kan rettes til tinematcup@tine.no.
RETNINGSLINJER FOR MENYOPPGAVE
HVEM KAN DELTA?
Konkurransen er åpen for alle kokk- og servitørelever på VG2 og gjennomføres som en lagkonkurranse. Hvert lag skal bestå av to kokker, en servitør samt en lagleder. Lagleder skal være ansatt ved skolen.
HVA ER OPPGAVEN?
- Send inn en menyoppgave hvor lagene utarbeider en treretters meny til ti personer med utvalgte råvarer. Oppgaven i sin helhet finner du HER.
- Under semifinalene vil laget besvare en teoretisk meierioppgave.
- Når laget er ferdig med teorioppgaven begynner de på sine kokk- og servitøroppgaver.
Spørsmålene som blir stilt i den teoretiske oppgaven kommer fra Meierikompendiet som kan lastes ned HER.
Oppgaven i sin helhet finner du HER
MENYOPPGAVEN SENDES TIL:
tinematcup@tine.no. Merk mailen med “TINE Matcup”, navn på alle deltakere + lagleder, lagnavn og skole. Oppgavedokumentet skal ikke inneholde lagnavn, deltaker eller lagleder- navn, eller skole.
BEDØMMING
Det er viktig a legge vekt på at dette er en lagkonkurranse. Hvor et godt samspill og god dialog mellom kjøkken og restaurant vil bli vektlagt. Selve bedømmingen vil vektlegge: Orden, hygiene, arbeidsteknikk, faglig utførelse, bærekraft og miljø, presentasjon, anretning, samarbeid og kommunikasjon.
En uttaksjury bedømmer de innsendte oppgavene anonymt. Det velges ut inntil seks lag for hver semifinale. NKLs lokale foreninger er ansvarlige for gjennomføring av semifinaler.
Selve bedømmingen vil vektlegges etter følgende skala:
KOKK
Orden, hygiene | 20 poeng |
Arbeidsteknikk, faglig utførelse, miljøtilrettelegging | 60 poeng |
Presentasjon, anretning, samarbeid med restaurant | 20 poeng |
Smak | 100 poeng |
SERVITØR
Orden, hygiene, planlegging | 10 poeng |
Oppdekking, bruk av tema | 20 poeng |
Arbeidsteknikk, faglig utførelse, miljøtilrettelegging | 30 poeng |
Kommunikasjon, utførelse av aperitiff, kaffe, tilberedning meny | 30 poeng |
Presentasjon, anretning, samarbeid med kokk | 10 poeng |
Meierioppgaven vil i sin helhet vektlegges i tillegg med 20 poeng, utført av hele laget.
PREMIERING
Alle semifinalister og finalister vil motta diplom.
Det kåres 1., 2. og 3. plass i finalen. I tillegg deler vi ut to priser: “Årets TINE Pris: Servitørelever” og “Årets TINE Pris: Kokkeelev”.
Alle finalelag vil få en deltakerpremie.
Vinnerlaget får en inspirerende matfaglig dag, som inkluderer en kulinarisk matopplevelse. Fly og hotell èn natt dekkes av TINE og dato blir i løpet av mars/april 2026.
Under semifinalen og finalen vil vi kåre en vinner av "TINE Matcup sin Matsvinnpris".
KONKURRANSEREGLER
Oppgave
- Laget skal utarbeide en tre-retters meny til 10 personer. Når menyen utarbeides, legges klassisk menynøkkel til grunn.
- Det skal utarbeides en kort beskrivelse av hvordan hver rett lages. Beskrivelsen er beregnet for 10 personer for appetittvekker, hovedrett og dessert (3 smaksdommere, 1 foto og 6 gjester)
- Aperitiff og kaffedrikk lages til 8 personer (1 til servitørdommer, 1 til foto og 6 gjester)
- Lag som går videre til semifinale og finale får tildelt råvarer og mengde basert på denne listen. Råvarene skaffes av arrangør.
- Alle retter, inkl. aperitiff og kaffedrikk skal porsjonsberegnes og settes opp i oversiktlig tabell.
- Den skriftlige innsendte oppgaven behandles anonymt av en jury og skal ikke inneholde navn på skole eller sted, kun lagnavn. Kontaktinformasjon legges inn ved påmelding av lag via eget Forms-skjema.
- Lagleder til lag skal være ansatt ved skolen.
Råvarer
- Råvarer som er oppgitt på årets råvareliste, skal benyttes slik oppgaveteksten lyder. Det er kun tillatt å bruke råvarer fra råvarelisten. (Andre råvarer vil ikke være tilgjengelig)
- Meieriprodukter og obligatoriske råvarer, vil bli plassert i hvert lag sitt kjøleskap. Tørrvarer, proteinkilder, urter og andre grønnsaker mm. vil bli plassert på et felles råvarebord.
- Alle rettene skal lages innenfor oppgitt tidsramme. Krafter gjøres tilgjengelig på råvarelisten for bestilling.
- Aperitiff skal lages med hovedråvare Sunniva iste uten sukker. Mer informasjon om aperitiffen står i oppgaven. Andre varer/ingredienser medbringes av hvert enkelt lag. Dersom det skal benyttes noe fra råvarelisten kan dette bestilles sammen med kokkene.
- Økonomi og etikk skal legges til grunn ved behandling av råvarer.
- Gjennomføring
- Laget får tildelt 30 minutter sammen med lagleder på kjøkkenet (og pantry for servitørene) før oppstart til oppveiing av råvarer og sjekk av utstyr.
- Alle lag vil starte konkurransen med en teoretiskoppgave på ti min. Spørsmålene på teorioppgaven er hentet fra Meierikompendiet.
- Tilberedningstid er 4 timer med presentasjon av appetittvekker etter 3 timer, hovedrett etter 3 1/2 time og deretter dessert etter 4 timer. Tiden stopper når tallerken til smaksdommere forlater kjøkkenet. Serveringen starter etter gitt tidsintervall.
- Alle rettene skal presenteres slik oppgaven sier.
- Spørsmål underveis rettes til plassdommer på ditt kjøkken eller hoveddommer servitør.
- Arrangør stiller med porselen, glass og bestikk som skal benyttes. Servitører kan ta med seg egne glass for aperitiff og kaffedrikk.
- Bord til 6 personer skal dekkes som beskrevet i oppgaven. Bordet skal dekkes med det som er tilgjengelig på konkurransearenaen og det hvert enkelt lag har tatt med seg.
- Hver servitør vil få et avlastningsbord. For informasjon om størrelser på bord, les HER (ny artikkel).
Utstyr
- Lagene må samarbeide om bruk av eksisterende utstyr på kjøkken. F.eks. ovner, hurtig-frys, frys og lignende.
- Følgende utstyr kan tas med; kniver, spesialutstyr, sprøytepose med utstyr, former, stavmikser, foodprosessor, ekstra forstykker, kluter etter ønske. Du finner en oversikt over hvilket utstyr som er tilgjengelig på konkurransearenaene HER (link til ny artikkel). Samme regler som ASKO Servering Norgescup der medbrakt utstyr IKKE skal overskride 4 stk sorte Bama kasser som skal kunne stables oppå hverandre.
- Alt av utstyr som tas med til konkurransearena skal være tydelig merket med skolens navn. Dette vil bli sjekket når lagene går inn på kjøkkenet.
- Elektrisk utstyr utover stavmikser og foodprosessor som laget medbringer, må være sjekket av godkjent elektroverksted før det kobles til i konkurransearena. Utstyret totalt må ikke overstige 3500 W/1 fase. Utstyr tas med på eget ansvar.
Bekledning
- Kokker, og lagledere skal ha nøytral og korrekt kokkeuniform, uten kommersiell logo (skolelogo er ok).
- Servitør stiller med nøytral og korrekt servitøruniform, uten logo. Servitør skal også bruke forstykke som blir utdelt på konkurransearenaen.
- I finalen vil kokkene få utdelt en kokkejakke og servitører få en hvit servitørskjorte.
- Mangelfull uniformering fører til trekk med inntil 5 poeng.
- Konkurransereglene er de samme som for ASKO Servering Norgescup, for mer informasjon, se https://worldchefs.org/wp-content/uploads/Hygiene_Rules-1.pdf og https://worldchefs.org/wp-content/uploads/IndividualHotKitchen-1.pdf
- Ved brudd på reglene blir laget diskvalifisert fra konkurransen