Slik lager du en gresskarlykt til Halloween

Slik lager du en gresskarlykt til Halloween

Et gresskar, en skarp kniv og litt fantasi er alt du trenger for å lage nabolagets morsomste eller skumleste utelykt til Halloween. Enkelt og gøy!

Å bruke gresskar i matlagingen er vi i Norge ikke særlig vant med. Samtidig har feiring av Halloween, hvor nettopp gresskaret spiller hovedrollen gjort sitt inntog, og rundt om i landet går utkledde barn "knask eller knep" 31. oktober.

Lag din egen gresskarlykt

Du trenger:

  • 1 stort gresskar
  • Kniv med tagger
  • Spiss, skarp kniv
  • Skje
  • Tusj

Slik gjør du:

  1. Bruk den taggete kniven til å skjære av et lokk på toppen av gresskaret. Hullet må være stort nok til at du får hånden nedi gresskaret.
  2. Fjern innmaten (trådene og frøene). Bruk skjeen for å få skrapt ut alt.
  3. Tegn et ansikt på gresskaret med tusjen.
  4. Skjær ut øyne, nese og munn med den spisse kniven.
  5. Sett et stearinlys i bunnen og sett på lokket; lykten er ferdig!

Spar på innmaten fra gresskaret. Det gode kjøttet derfra kan du bruke til en nydelig gresskarsuppe.

Hvorfor lager vi gresskarlykter?

Det sies at gresskarlykten stammer fra mannen med gresskarlykten. En gammel, irsk myte forteller om en drukkenbolt av en smed ved navn Jack, som ble nektet adgang i himmelen etter sin død.

På grunn av at han ved en anledning hadde narret selveste fanden, ble han også avvist i helvete. Djevelen sendte ham på dør, tok et stykke kull fra helvetets evig brennende ild og kastet mot Jack. For å hindre at vinden skulle blåse ut ilden, la Jack kullstykket i en hul kålrot og brukte den som lykt. Siden den gang er Jack dømt til å vandre i mørket som et symbol på alle fortapte sjeler.

I nattemørket, 31. oktober, kan han sees med lykten blafrende i vinden mens han forgjeves jakter på et siste hvilested…

Oppskrifter til Halloween

Den amerikanske feiringen av Halloween er for alvor blitt adoptert i Norge. Her finner du skumle oppskrifter og grøssende gelé og puddinger til Halloween.

Få skumle tips og spennende Halloween-oppskrifter