Kun det beste er godt nok på årets siste aften. I våre tre sammensatte menyer bør det være noe som bør falle i smak hos de aller fleste av oss.

Velg den nyttårsmenyen som frister mest eller sett sammen din egen.

Nyttårsmeny 1:

Her starter vi kvelden med en herlig liten forrett med smak av reker, mango, gressløk og crème fraïche. Deretter venter nyttårsaftenklassikeren over alle, nemlig helstekt kalkun. Den store festpyntede fuglen får følge av baconstuffing og en fantastisk, kremet portvinssaus, som vi tipper det vil gå gjeteord om langt ut i det nye året.
Dette herlige måltidet avsluttes av en av våre "bestselgere", en sjokoladefondant servert med nypisket krem og gjerne et florlett dryss av melis.

Forrett: Kremet rekesalsa med mango, gressløk og crème fraîche
Hovedrett: Helstekt festkalkun med eplesaus og selleripuré 
Dessert: Sjokoladefondant med krem

Vinforslag til nyttårsmeny 1:

Forrett:  En ung og frisk riesling kan passe fint her, f eks en riesling kabinett med restsødme. Den går utmerket til det søte fra mango. Tysk riesling fra f eks Rheingau eller Pfalz er et godt valg.

Hovedrett: Til kalkun kan en fyldig chardonnay være et godt valg, for eksempel fra Burgund eller fra den nye verden - gjerne lagret på eik. Hvis man foretrekker rødvin, kan for eksempel en Barbera passe bra, eller en lett og frisk Rioja.

Dessert: Sødmen i vinen skal være høyere enn sødmen i desserten, hvis ikke vil vinen virke syrlig. Så en søt dessert krever en søt vin
 

Nyttårsmeny 2:

Her beveger vi oss ut på de mer ekstotiske vidder. Vi starter med en liten SALMA-godbit i en sitronbasert saus. Herfra går vi på en fantastisk og mør reinsdyrstek servert med kremet viltsaus og usedvanlig gode smørstekte pærer. Det er dessertklassikeren karamellpudding som får æren av å runde av dette menyforslaget.

Forrett: SALMA Sashimi med ponzu saus
Hovedrett: Reinsdyrstek med kremet viltsaus og smørstekte pærer
Dessert:
Hjemmelaget karamellpudding

Vinforslag til nyttårsmeny 2:

Forrett:  Vin til sashimi og sushi er et kapittel for seg selv, men riesling eller gewüztraminer kan passe bra. Hvite viner med en sommerlig, frisk sitrusduft og-smak, som Chablis, Sancerre go Muscadet sur lie er noe du bør vurdere. Musserende og tørr champagne, gjerne lys rosè, er også utmerket drikke til rå fisk  Tradisjonelt drikkes det sake,øl eller grønn te til denne type mat. De fleste kvalitetsøl kan drikkes til, men lyse typer anbefales framfor de mørke. Hveteøl er også et utmerket alternativ.

Hovedrett: Vin til vilt bør være kraftig og smaksrik med en intens bouquet og tett farge. Jo mer sødme i kjøtt og tilbehør, desto bedre passer en vellagret vin. Her kan en moden Chianti, Nobile, Brunello eller en moden burgunder være et godt valg.

Dessert: En vin med god sødme og syre vil fungere godt til karamellpuddingen. Tokaij fra Ungarn, som har en flott og balansert preg av tørket frukt, aprikoser og gul frukt kan være et godt valg. Eller prøve en Pineau de Charente fra Frankrike. hetviner som portvin og madeira er klassisk til de fleste varianter av dessertpuddinger. Visse typer av sherry, marsala og forsterkede muscater kan også fungere utmerket.  

Nyttårsmeny 3:

Vi har latt en utrolig god og kremet blomkålsuppe med sprøstekt bacon få lede an det tredje menyforslaget. Den blir etterfulgt av en av eksklusiv stekt kveite som serveres med en fantastisk, hjemmelaget hollandaisesaus. Til slik kost trengs en søt avrunding. Derfor anbefaler vi en lekker og festpyntet italiensk fløtepudding, nemlig pannacotta med vinterfrukter, som kveldens siste rett før fyrverkeriet og champagnekorkene står i taket.

Forrett: Kremet blomkålsuppe med bacon
Hovedrett: Stekt kveite med hollandaisesaus
Dessert: Pannacotta med vinterfrukter

Vinforslag til nyttårsmeny 3:

Forrett:  En kremet suppe krever en syrlig hvitvin. Så viner basert på druene Riesling eller Grüner Veltiner vil være gode valg.

Hovedrett: En Pouilly-Fumé fra Loire i Frankrike kan være super til denne retten. Vinen skjærer gjennom fete sauser og den har lett røkaroma og et vegetalt preg som passer godt. Alternative viner er hvite Bordeaux, Suvignon Blanc fra New Zealand elelr Sanscerre (som er fra samme område som Pouilly-Fumé).

Dessert: Klassisk dessert krever klassisk vinfølge. En passito vil være et godt valg her, men en portvin, f eks en Late bottled vintage vil også fungere bra. 

Når du skal lage en treretter er det viktig at du beregner god tid til matlagingen. Det aller hyggeligste er om du får noen til å hjelpe deg og dermed gjøre "kokkeleringen" om til en hyggelig og sosial aktivitet. Og husk, det er bare kokken som velfortjent kan unne seg kokkevin!

Uansett valg av rett - lykke til med måltidet og GODT NYTTÅR fra alle oss i TINE!