Oppskrift på kalkun med eplesaus og selleripuré
0

Kalkun med eplesaus og selleripuré

(28)
  • Utførelse

    Middels
  • Tid

Helstekt kalkun er skikkelig festmat som ofte serveres på nyttårsaften eller til julemiddag.

Ingredienskalkulator

Antall porsjoner

Ingredienser

Kalkun:

1 stkkalkun
2 spiseskjesmeltet TINE Meierismør
1 stksitron i skiver
1 teskjesalt
½ teskjepepper
1 stksitron i skiver

Eplesaus:

6 desiliterSunniva Original Eplejuice
5 desiliterTINE Kremfløte
100 gramTINE Meierismør
2 spiseskjeCalvados
2 teskjesitronsaft
1 teskjesalt
½ teskjepepper

Selleripuré:

1 stkstor sellerirot
2 stkpersillerøtter
4 stkpoteter
2 desiliterTINE Crème Fraîche Original eller lett
1 stkgrønnsakbuljongterning
1 teskjesalt
½ teskjepepper
1 bunthakket persille

Bønner med pinjekjernesmør:

600 grambrekkbønner
100 gramTINE Meierismør
4 spiseskjehakket pinjekjerner

Pynt:

2 stkgranatepler delt i båter
2 stkstjernefrukt delt i skiver
2 stksharonfrukt delt i fire
100 gramrøde druer

Slik gjør du det

    Forberedelse:

  1. Frossen kalkun trenger lang tinetid. Legg den på et kjølig sted og la den tine i 2–3 døgn.
  2. Legg vingebena under kalkunen og bind sammen lårene med en hyssing. Legg kalkunen i en langpanne. Smelt smør og pensle dette og sitronsaft over kalkunen. Strø på salt og pepper. Legg på sitronskiver. Bruk en stekepose dersom du ønsker det.
  3. Steking av kalkun:

  4. Stek kalkunen ved 150 °C i ca. 3 timer, til steketermometeret som følger med kalkunen spretter ut. Pensle med litt smør under steketiden, og legg gjerne på folie mot slutten av steketiden for å unngå at kalkunen blir tørr. Pass på at det er vann i langpannen hele steketiden.
  5. Pakk kalkunen inn i folie og la den hvile i ca. 20 minutter før du skjærer den opp.

    Tips:

    Skjær filetene løse på hver side av ryggbenet med en skarp kniv. Følg beinet med kniven så du får store, fine fileter. Del dem i skiver og legg tilbake skroget på fatet ved servering. Ved annen gangs servering løsner du lårene og tar av kjøttet så helt som mulig.

  6. Eplesaus:

  7. Hell eplejuice i en kjele og la den koke inn til det bare gjenstår noen spiseskjeer, som en tykk sirup. Tilsett fløte og kok opp. Like før servering pisker du smør inn i sausen. Smak til med litt calvados, sitronsaft, salt og pepper. Bruk gjerne litt av kalkunkraften i sausen også.
  8. Selleripuré:

  9. Vask og skrell sellerirot, persillerot og potet og del dem i mindre biter. Kok møre i vann. Sil av vannet. Mos med en stavmikser sammen med crème fraîche og buljongterning til en glatt puré. Smak til med salt og pepper.
  10. Bønner med pinjekjernesmør:

  11. Kok opp vann i en kjele. Legg i bønner og kok i et par minutter. Smelt smør i en panne. Legg i pinjekjerner og stek til de er gylne. Legg bønnene på fat og hell pinjekjerner over.
  12. pynt:

  13. Del granateple, stjernefrukt, sharonfrukt og druer i biter og legg på fatet rett før kalkunen skal serveres.

Tips:

Beregn ca. 500 g per porsjon når du kjøper en hel kalkun. Steketiden er ca. 30 minutter per kilo kalkun.

Kommentarer

Produkter i oppskriften