Rundstykker fra Bakeriet i Lom

(192)
  • Utførelse

    Enkel
  • Tid

Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode rundstykker. Hvert år selges tusenvis av rundstykker over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du ca 20 rundstykker. God fornøyelse!

Ingredienskalkulator

Antall porsjoner

Ingredienser

Rundstykker fra Bakeriet i Lom

900 gramhvetemel (ca)
100 gramsammalt hvete, fin
6 desilitervann
½ desiliterTinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 teskjesalt
10 gramfersk gjær

Hvis du vil kan du toppe med enten

½ desilitersesamfrø, valmuefrø eller mel

Slik gjør du det

    Sett deigen

  1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.
  2. Ha i de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
  3. Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Deigen skal ikke være klisset, men slippe bollen.
  4. Forheving

  5. Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter.
  6. Utbaking

  7. Strø litt mel på bakebordet. Elt deigen lett når den er ferdig hevet. Deigen deler du i 20 like store biter, og former bitene til fine rundstykker.
    Trinn 2: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
  8. Et tips for å få runde rundstykker, er å holde hånden som et buet tak over deigbiten og trill rundt.
    Trinn 1: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
  9. Hvis du skal ha frø på, pensler du rundstykkene med vann og ruller toppen ned i en skål med frø.
    Trinn 3: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
  10. Etterheving

  11. Legg bollene på et stekebrett tildekket med bakepapir. Etterhev bollene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve til dobbel størrelse.
    Trinn 4: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
  12. Sett på stekeovnen på 175°C.
  13. Stek rundstykkene midt i stekeovnen i ca 15-20 minutter. Avkjøl på rist.

Tips:

Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Kommentarer

Produkter i oppskriften