107.000 barn og unge løper for miljøet på TINEstafetten!

Hvert år møtes tusenvis av spente barn og unge for å løpe TINEstafetten. Nå setter verdens største stafett bærekraft på agendaen, og lanserer egne miljømål for årets stafett, sammen med Miljøagentene.

I løpet av 25 år har over 1.7 millioner elever deltatt på TINEstafetten, det er få arenaer som samler like mange barn og unge på én dag. I år ønsker TINE å bruke denne dagen til å sette fokus på en av vår tids viktigste saker – klima og miljø. Akkurat nå er jobben med å sikre en bærekraftig fremtid for kommende generasjoner kanskje det som betyr aller mest.

– Generasjonen som vokser opp har et brennende og synlig engasjement for miljøet. Når 107.000 barn møtes til stafett, skal vi sammen sette fokus på enkle ting vi alle kan gjøre for å gjøre hverdagen og TINEstafetten litt grønnere, sier Ann-Kristin Syversen i TINE.

Lanserer miljømål i samarbeid med Miljøagentene 

Miljøagenter på landsleiren

TINE har toppet stafettlaget med barnas miljøvernorganisasjon, Miljøagentene. Sammen har de laget dedikerte miljømål for årets TINEstafett. 10 år gamle Ulrik Hellum er en av Miljøagentenes talspersoner for TINEstafetten.

– Det er barna som skal arve jordkloden! Vi barn mener at det er viktig at de voksne hører på oss. Derfor er jeg veldig glad for at TINEstaffeten har satt noen viktige miljømål på dagsordenen med fokus på fremtiden. Jeg oppfordrer alle barn som er med på TINEstafetten, til å følge de viktige miljømålene, sier Ulrik.

Dette er miljømålene for TINEstafetten:

Barn på TINEstafetten 2019 med miljø i fokus

  • Jeg reiser kollektivt, sykler eller går til TINEstafetten.
  • På TINEstafetten kildesorterer jeg søppel.
  • På TINEstafetten putter jeg tomme flasker på rett sted.
  • Jeg kaster ikke mat unødvendig på TINEstafetten.
  • Jeg plukker opp plast fra bakken og kaster det på rett sted.
  • Når jeg kommer hjem fra TINEstafetten skrur jeg av lys som ikke trenger å være på.

Les mer om Miljøagentene her.

– Bærekraft er som en stafett

Barn løper på TINEstafetten

Prosjektleder for TINEstafetten i Norges Friidrettsforbund, Linn Baarlid, understreker at selv om TINEstafetten i år setter fokus på et viktig og seriøst tema, vil dagen også i tradisjonen tro handle om lek, moro, aktivitet, mestringsfølelse og lagarbeid.

– Bærekraft er på mange måter som en stafett – alle må gjøre en innsats, og gi nestemann best mulig utgangspunkt. TINEstafetten handler om samarbeid, mestringsfølelse og glede. Den handler om å jobbe sammen om å få til noe stort, og å ha det skikkelig gøy underveis. Men i år blir det med en grønn stafettpinne i hånden, sier Baarlid.

Norges mest bærekraftig selskap 2019

Det er ikke bare TINEstafetten som har fått en grønnere farge. TINE har satt i gang mange konkrete bærekraftstiltak, og ble i april kåret av det norske folk til landets mest bærekraftige selskap i 2019. Det er den ferske konsernsjefen både stolt og ydmyk over.

–  Vi har fått satt i gang mye, men har fortsatt mye ugjort. Vår visjon er at TINEs verdikjede skal fjerne mer klimagasser enn den slipper ut. Det langsiktige målet er at TINE skal bli klimapositive, sier konsernsjef Gunnar Hovland.

Dette er noen av bærekraftstiltakene til TINE: 

Noen av TINEs bærekraftstiltak

  • I år vil TINE også ta et større ansvar for plast på avveie og sammen med Hold Norge Rent mobilisere nordmenn til dugnaden «TUR MED RETUR».
  • Tilrettelegging for reduksjon av matsvinn både i egen produksjon og for folk flest.
  • Klimaprogrammet KUKRAFT gir verdens mest bærekraftige mattransport med klimavennlig biogass fra kumøkk.
  • Ny emballasjestrategi med mål om emballasje kun på fornybare råvarer innen 2023.

Les mer om TINEs samfunnsansvar her.

Om TINEstafetten    

TINEstafetten er Norges desidert største ungdomsmønstring for elever fra 6.– 9. klassetrinn. Det er ti deltakere på hvert lag (fire gutter og fire jenter + to reserver) som løper 200 meter hver. TINEstafetten arrangeres den 8. mai med noen få unntak, på 300 idrettsarenaer rundt om i landet.  

Det var Norges Friidrettsforbund som i 1993 henvendte seg til TINE for å få sponset en friidrettstafett på skoler. TINE ble med på dette samarbeidet for å motivere til økt fysisk aktivitet og bevissthet rundt kosthold hos ungdom. Norges Friidrettsforbund er teknisk ansvarlig for gjennomføringen av samtlige arrangementer. 

Se oversikt over alle de 300 arrangementer her  

Les mer om TINEstafetten her