Finalister i TINE MatCup 2018: Måløy

IMG_2168

Matglede på Måløy

Måløy er så kystby som en by kan bli. Byen ligger ytterst i Sogn og Fjordane, og er en av Norges viktigste fiskerihavner. En slik plassering og nærhet til havet preger naturligvis også skolen. Måløy videregående skole er en av få videregående skoler i landet med egen fiskeskøyte. Det nyter elevene på kokkelinja godt av.

Fra tid til annen reiser skøyta ut i fjorden og henter inn helt ferske og fullstendig kortreiste råvarer, da er det kokkenes oppgave å forvalte fangsten, og å mate seg selv og mannskapet. På den måten kan man si at skolen har kontroll over alle ledd i råvaresyklusen, fra hav, til land og til tallerkenen.

Kystfolket på Måløy
Derfor er det ikke særlig overraskende at laget fra Måløy har inkludert nærheten til havet i lagnavnet sitt; Kystfolk Måløy. Laget består av Sander, han er kokk på laget og innflytter fra Stryn, Johanna, lagets andre kokk, og Eduard Gabriel, eller Gabi som han ble kalt, lagets servitør, bosatt på Måløy, men opprinnelig fra Romania.

– Jeg kommer fra en matglad familie, sier Sander. Foreldrene mine driver café og catering på Stryn, jeg har alltid vært glad i matlaging og praktisk arbeid, så det var naturlig for meg å begynne på kokkelinja.

Stryn tilbyr ikke restaurant- og matfag, så Sander måtte velge mellom Førde, Sogndal og Måløy, valget var enkelt.

– Jeg hadde hørt masse bra om skolen her, og det er elever som har gått her tidligere som nå er på kokkelandslaget.

Johanna har, som Sander, alltid vært glad i å lage mat, ingen i familien hennes har bakgrunn som kokk, men hun har stått mye på kjøkkenet med faren sin gjennom oppveksten, og har alltid likt å jobbe med hendene.

Gabi, lagets servitør er en sjarmerende og glad gutt som starte på kokkelinja for å kunne jobbe med og for mennesker.

– Jeg liker å snakke med folk og får mye ut av å se at de gleder seg over maten. Når du serverer og får gode tilbakemeldinger, føler jeg meg veldig bra, det motiverer meg.

Matglede og variasjon i hverdagen
Kystfolket balanserer ambisjoner med trivsel. Sander vil gjøre som familien sin og på sikt starte og drive en egen restaurant, Johanna har rettet blikket sitt mot kokkelandslaget, og ønsker å jobbe seg mot en plass der, mens Gabi ønsker å finne en fin plass hvor det er hyggelig å jobbe, og hvor han kan trives og ha det gøy. Hans tanker om servitørrollen er krystallklar.

– Man må like folk, rett og slett. Du må glede deg over gjestenes glede, du må ha respekt for gjestene og vite hvordan man kommuniserer med dem og med laget.

Og det kan alle være enige i, det er matglede som står i sentrum når laget fra Måløy står på kjøkkenet.

– Det beste med å være kokk er å få lage og lære noe nytt hver dag, sier Johanna.

Sander er enig, han liker det varierte arbeidet, det er nok en fordel at Kystfolket ønsker utfordringer velkommen når de om en ukes tid konkurrerer i finalen i TINE MatCup i Stavanger. Og de går inn i finalen med selvtillit.

– Vi har en avansert og bra meny med mange forskjellige komponenter, vi har tatt en risiko med noen av menyvalgene våre, men vi øver på det vi synes er vanskeligst, og tror vi kan score bra på det, sier Sander.

Johanna stemmer i.

– Ja, vi har mange vanskelige teknikker. Mye kan gå galt, men jeg tror vi skal klare det.

IMG_2241

TEKST OG FOTO: Iver Syvrud Thorsen