Nei til «barnebursdag» på TINE Fotballskole

11. mai 2018

Nei til «barnebursdag» på TINE Fotballskole

Vi voksene er veldig opptatt av hva vi skal spise før, under og etter trening. Men barna får ofte brus og kaker når de deltar på cuper og arrangementer. Er det riktig?

Hvert år deltar 900 000 barn og unge på flere idrettsarrangementer. Serveringstilbudet på disse arrangementene består i hovedsak av pølser, kake, vafler, brus, is, sjokolade og potetgull. TINE og Norges Fotballforbund (NFF) mener det er på høy tid ta ansvar for hva som serveres på idrettsarenaen. Sammen ønsker vi at klubbene som arrangerer TINE Fotballskole, skal gå foran som gode eksempler. Generalsekretær i Norges Fotballforbund Pål Bjerketvedt er glad for å kunne å bidra til å etablere gode matvaner hos unge idrettsutøvere allerede fra starten av.
Spiser du riktig, får du mer ut av treningen og restituerer deg raskere etterpå, det er derfor viktig med riktig påfyll både før, under og etter fysisk aktivitet.
Said Tutunchian, landslagslege for det norske damelandslaget, oppfordrer alle til å spise tre timer før kamp og trening – Det er den tiden kroppen trenger for å omdanne energi for best mulig prestasjon forteller han.

Et godt eksempel

I fjor besøkte TINE og NFF, Unni Storsveen som er leder for Høybråten og Stovner IL sin TINE Fotballskole. Der har de klare retningslinjer for å bedre kostholdet under fotballskolen, og der må også trenerne gå foran som gode eksempler.
– Her hos oss får barna beskjed om å ha med seg matpakke. Vi passer på at alle bretter opp og spiser det de skal. Kiosken vår er ikke åpen under fotballskolen. Før gikk de eldre trenerne over på lokalbutikken og kjøpte seg brus og skolebrød i pausen – nå er ikke det et alternativ. De må heller forsyne seg av det vi har av innkjøpt brød og pålegg her, sier hun.

Få med foresatte på laget

Som foresatt er man ansvarlig for maten barna spiser hjemme, og det er også der man lager og former de gode kostholdsvanene. I forkant av årets TINE Fotballskole kan klubben oppfordre foresatte til tre ting:

  • Sørg for at barna har spist en god frokost før de kommer på TINE Fotballskole, og hver dag ellers. Med energien på topp blir det mer gøy å spille fotball!
  • Legg til rette for at barna raskt får i seg god næring etter trening.
  • Send med en drikkeflaske fylt med vann.

 

Aktive tiltak fra TINE og NFF

I år vil alle de 450 TINE Fotballskolene bli Smart Idrettsmat® kunder, som betyr at de får muligheten til å kjøpe inn produkter fra TINE og Fjordland og få det direkte levert til sitt arrangement. Vi oppfordrer derfor alle fotballskolene til å lage et godt mattilbud til barna under sitt arrangementet. Finn inspirasjon til menyer og serveringsforslag på smartidrettsmat.no. (klikkbar)

Sponsor sjef i TINE, Ann-Kristin Syversen påpeker viktigheten av å spise godt gjennom en aktiv dag.
– På en fotballskole er man aktiv flere timer hver dag, over flere dager, og da er det viktig å spise godt gjennom hele dagen. I år ønsker vi å fremme et godt og variert mat- og drikketilbud gjennom konseptet Smart Idrettsmat®. Det gjør at klubbene enkelt kan servere et bredt og variert tilbud til barna, sier hun.