Kroppen din trenger riktig næring for å prestere

Maten som serveres i kiosken og på idrettsarrangementer er et viktig tema som det fokuseres på fremover. TINE ønsker å slå et ekstra hardt slag for idrettsmaten - der er forbedringspotensialet spesialet stort!

TINE ønsker å bidra til at utvalget av idrettsmaten på arrangementer blir bredere, noe som skaper større variasjon.– Vi ser veldig ofte at det serveres en del mat på idrettsarrangementer som retter seg mer mot kos. Men med enkle grep kan man endre på dette, og få et bredere utvalg. For eksempel kan man inkludere wraps og fylle de med ost og skinke, fisk eller kyllingpålegg, eller tilbyd grove vafler eller havreboller, påpeker ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik.

Sammenheng næring-prestasjon

– For at kroppen skal yte sitt beste, er det viktig å gi den riktig påfyll gjennom hele dagen. Spesielt ved trening trenger kroppen proteiner, som sammen med et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar til å bygge og bevare muskler. Dette er det god faglig dokumentasjon for, utdyper Anne Marie Skjølsvik, ernæringsfysiolog hos TINE.

Skjølsvik understreker viktigheten av å spise godt og riktig før trening eller konkurranse.

-Før trening er det lurt å få et påfyll av karbohydrater, protein og væske. Hvor mye du bør spise og drikke avhenger hva du skal gjøre. Det viktigste er å føle at du er passe mett, ikke sulten og at du fyller på med vann i god tid før treningsøkten. Det er lurt å få i seg et måltid på størrelse med frokost eller lunsj to-tre timer før treningen starter. 

Sitat ikon

– Ofte er det bare små og enkle grep som skal til for å spise mer variert og fargerikt sier klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik.

Anne Marie Skjølsvik

Ernæringsfysiolog i TINE

Under og etter aktivitet

Men det er også viktig med «vedlikehold» underveis.

– Hvis aktiviteten varer under en time, holder det å fylle på med vann. Skal du være i aksjon lenger, bør du også tilføre kroppen litt karbohydrater, for eksempel banan eller rosiner.

– Når du er ferdig, må du få i deg nok drikke, særlig på varme dager, og spise noe med karbohydrater for å fylle opp lagrene igjen*, framholder hun. Dette kan for eksempel være frukt, yoghurt, melk, brødskiver. 


*Sammen med fysisk aktivitet og et balansert kosthold bidrar karbohydrater til gjenoppbygging av normal muskelfunksjon etter høyintensiv eller langvarig fysisk aktivitet som fører til muskeltretthet og nedbryting av glykogenlagre i skjelettmuskulatur.

Ønsker du å se hvike produkter vi har klikker du her, og oppskriftene våre finner du her.