Informasjon om merking av allergener

Alle som serverer mat og drikke skal merke varene med hvilke allergener de inneholder. Hvis man ikke merker maten riktig, kan det være helseskadelig for en person med allergi eller intoleranse.

I dag er det mange som reagerer på eller ikke tåler en del matvarer. Dere kommer sikkert til å få mange spørsmål om hva maten og drikken deres inneholder.

Mange kan være allergiske, for eksempel mot hasselnøtter eller melk. Andre kan ha såkalte intoleranser, slik som for eksempel laktoseintoleranse. Felles for alle er at de trenger god informasjon.
Det vil spare dere for mange spørsmål hvis dere setter opp et skilt, som forteller hvilke allergener maten dere serverer inneholder. Hvis dere ikke lager skilt, må alle som jobber i kiosken ha god oversikt og kunne svare på spørsmål.

Meieriprodukter for de med allergi og intoleranse

Fra TINE kan klubben kjøpe produkter som både er laktosefri eller laktosereduserte, samt drikke som ikke inneholder melk for de som har melkeallergi.

Tips:

Ved tilbredning av maten, sørg for at klubben har gode rutiner for renhold og bruk av utstyr. Dette reduserer risikoen for at man "smitter" mat som i utgangspunktete er allergivennlig, med et allergen.  

De 14 vanligste allergener som må merkes

Skalldyr               Gluten

Egg                      Fisk

Peanøtter            Soya

Melk (laktose)     Nøtter

Selleri                 Sennep

Sesamfrø            Sulfitt

Lupin                   Bløtdyr

Allergenlapp

Her kan du laste ned allergenkort slik at maten du serverer kan merkes godt. 

Se også

Bli kunde av TINE

Ønsker du mer variert mat på idrettsarrangementer? Les mer om hvordan din klubb kan bli kunde av TINE