Håndballjentene har gode matvaner hjemmefra

Når man trener flere ganger om dagen, trengs nok påfyll. Emilie Hegh Arntzen, Marta Tomac og Silje Solberg er noen av Norges fremste håndballspillere, og de hopper ikke over noen måltider.

– Mat er kjempeviktig for at jeg skal prestere. Jeg kjenner stor forskjell på prestasjonen om jeg ikke har fått i meg nok mat, sier Emilie.  

Også Marta mener at et godt kosthold er alfa og omega dersom hun skal nå sine mål.

– Det er både viktig - og noen ganger litt vanskelig - å få i seg nok mat. Når jeg trener to ganger om dagen, krever kroppen påfyll på en helt annen måte, så det viktigste for meg er å sørge for tre skikkelige måltider, og mellommåltider som frukt og yoghurt, sier hun.

Målvakt Silje Solberg mener at maten er en av de aller viktigste ingrediensene for at hun skal prestere på banen. I tillegg mener hun at maten kan bidra til at hun kan unngå skader.

– Jeg er helt avhengig av god og riktig næring for å orke å trene og å holde konsentrasjonen skjerpet i hvert eneste minutt. Som keeper er konsentrasjon utrolig viktig. Mat er også en viktig bidragsyter med tanke på å holde seg skadefri – nemlig ved å kunne trene kontinuerlig, forteller hun.

Naturlig forhold til mat

De tre håndballspillerne er alle opptatt av å fremme et avslappet og naturlig forhold til mat, og de har alle vokst opp i familier der maten har vært et positivt samlingspunkt.

– Da vi var små måtte vi smake på alt, så variasjon har vært en naturlig del av kostholdet. Nå som jeg er profesjonell idrettsutøver har jeg fått mer kunnskap om riktig kosthold, og på landslaget får vi god oppfølging, sier Silje.

Marta fikk en god start med mammas frokoster.

- Jeg er vokst opp med et veldig variert kosthold, og en mor som alltid sørget for at frokosten sto klar om morgenen. Mamma har vært den aller viktigste for meg når det gjelder å få i meg den riktige maten, og hennes hjemmelagede mat la grunnlaget for meg, forteller hun.  

Alle tre er enige om at foreldrene deres har spilt en stor rolle i å legge grunnlaget for et godt kosthold senere. Det grunnlaget hjelper dem med å ta riktige valg nå.

– I klubben i Frankrike er det ikke like mye fokus på kosthold, så derfor er jeg glad for at jeg har kunnskapen fra hjemme og landslaget, slik at jeg selv kan legge opp en god og næringsrik dag, forteller Silje.