Verdens skolemelkdag

Verdens skolemelkdag har siden år 2000 blitt markert i 80 land den siste onsdagen i september. Skolemelkdagen er dannet på initiativ fra Food and Agriculture Organization (FAO) i FN. Målet er å sette søkelys på skolemelkordningen. 

I mange fattige land er skolemelk i seg selv grunn nok til at barn går mange kilometer for å komme på skolen. Andre steder, som i Norge, tas ordningen nærmest som en selvfølge.

Viktige næringsstoffer

Skolemelk bidrar med viktige næringsstoffer som protein, kalsium, fosfor, vitamin B2, vitamin B12 og jod. Melk passer i tillegg veldig godt sammen med matpakken. Som en del av en aktiv hverdag og et sunt kosthold er kalsium og protein nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikles normalt. En kartong skolemelk gir barn mellom 10 og 17 år i underkant av 40 prosent av anbefalt inntak av kalsium.

Fem varianter skolemelk

Alle skoler får tilbud fra TINE om totalt fem varianter av skolemelk for skoleåret 2014–15. Disse er Lettmelk, Ekstra Lettmelk, Laktosefri, Ekstra Lettmelk med kakaosmak med 0,5 prosent tilsatt sukker, og økologisk lettmelk med smak av bringebær uten tilsatt sukker. De smaksatte melkevariantene er i tillegg laktoseredusert. På skolemelk.no kan du når som helst gjennom hele året melde på barnet til skolemelkordningen. Sjekk først på forsiden om skolen din er med.

Ny design og tenkelenker

Skolemelk.no og skolemelka har denne høsten fått ny design. Kartongene skal engasjere og bidra til økt kunnskap hos elevene. Dette gjøres gjennom konseptet «tenkelenker», en assosiasjonslek med fakta og tilhørende bilder på hver side av kartongen. Alle «lenkene» starter med et utsagn fra det vi kaller melkepedia, og assosieres videre via ord eller bilder. Utfordringen går ut på å finne koblingen mellom alle lenkene på kartongen og ikke minst å skape egne assosiasjoner ut fra bildene og tekstene. 
 
Les mer om ordningen og produktene på www.skolemelk.no.