Vel gjennomført TINECup-finale

Stemningen var til å ta og føle på i flotte lokaler på Jåttå Videregående skole i Stavanger fredag 29. januar, da de seks finalelagene i TINECup 2016 gjorde seg klare til å kokkelere og imponere dommerpanel og gjester.

Ikke nok med det – i tillegg skulle lagene også imponere USAs «førstedame»! Tema for konkurransen var nemlig «Smak av Norge» og «en hilsen til Michelle Obama».

Fra hele landet

Finalelagene, bestående av flinke videregående kokke- og servitørelever (VG2), kom fra semifinaler i hele landet: Aliments fra Karmsund vgs (Haugalandet), Kimali fra Strinda vgs (Trondheim), AGT fra Vestby vgs (Oslo), The great trio fra Nannestad vgs (Oslo), Kointepelleran fra Breivika vgs (Tromsø) og Tre musketerer fra Årstad vgs (Bergen).

Et springbrett videre

TINECup 2016 Christer og JosteinJostein Medhus, konkurransens hoveddommer, har vært med siden starten av TINECup for fire år siden.

– Det er utrolig viktig med fokus på matfaglig rekruttering, og på TINECup får elevene vist fram faget på en god måte. Dette er et kjempeflott arrangement – et springbrett der interessen for faget tas med videre! Og konkurransen gir mersmak. Det er ikke uvanlig at TINECup-deltakere senere dukker opp i NorgesCup for lærlinger, sier Medhus.

Medhus er manager for De norske kokkelandslagene og leder av Kulinarisk Akademi i Oslo.

Til høyre: Konferansier Christer Rødseth tar en fot i bakken med hoveddommer Jostein Medhus før konkurransen setter i gang.

På jakt etter nye talenter

På besøk til TINECup-finalen kom også Kjartan Skjelde, kjent fra Masterchef, på jakt etter nye talentfulle kokker.
– Dette er den beste arenaen, sier han, elevene har et høyt teknisk nivå. Og det er gøy! Man ser at både elever og lærere blomstrer. Utrolig bra!

– Kanskje ser vi her en av de neste deltakerne i MasterChef Norge?
– Det kan være! smiler Skjelde før han rusher videre.

TINECup 2016 Karmsundgutt med Skjelde
Kjartan Skjelde (t.h.), kjent fra MasterChef, slår av en prat med kokkeelev Benjamin Vikse Roth fra Karmsund vgs før det braker løs.

Tett tidsskjema

Etter en tidlig frokost, kort informasjon og fotografering av lagene, startet konkurransen, klargjøringen, borddekkingen og matlagingen kl. 09.00. Og nøyaktig klokken 12.00 skulle første lag, Aliments fra Karmsund Videregående skole, servere sin første rett – forretten. Lagets fire gjester, deriblant Kjartan Skjelde, var allerede på plass rundt det pent pyntede bordet. Alle hadde fått hver sin aperitiff, utviklet og servert av laget, servert i blankpolerte stettglass.

TINECup 2016 Pål passer tiden

Deretter gikk det slag i slag. Fem minutter etter første lag skulle lag to presentere sin rett, deretter lag tre og så videre. En halvtime etter forretten skulle hovedretten serveres, og deretter desserten en halvtime etter det igjen. Lagene hadde altså 30 minutter på å klargjøre og presentere hver rett. Matfaglig ansvarlig og kokk i TINE, Pål Jetmundsen (bildet til høyre), passet hele tiden klokka og minnet elevene på hvordan de lå an på tid.

Lagene serverte selv sine egne bord og gjester og fortalte dem hva de ble servert. KM Rogaland brakte maten til de tre dommerne Jostein Medhus og landslagskokkene Karl Erik Pallesen og Jan-Erik Hauge samt en tallerken til fotografering.

Høy ostekunnskap

TINECup 2016 Julie og Heidi ost

Heidi Netland Berge jobber til vanlig som KAM i TINE Partner. I dag var hun ostedommer i TINECup. Elevene fikk blant annet utdelt en quiz som handlet om ost.

– Jeg synes det er ekstra høyt nivå på elevene. Kunnskapen om ost, både teori og praksis, er meget høy. Elevene imponerte stort med alt de kunne om både produksjon og framstilling av oster, tilbehør og hvilken drikke som passer til, sier Netland Berge.
– Det handler om å få ost ut på bordet, sier hun, og det at elevene har høy kompetanse allerede nå er bra å ta med seg videre inn i læra og jobb i restaurant.

På bildet er det Julie Jünger fra Karmsund vgs som tester ostekunnskapene sine mot Heidi N. Berge fra TINE Partner. 

 

Viktig å kose seg!

Etter en spennende dag med tett program, kunne endelig dagens konferansier, Christer Rødseth (bilde lenger opp i saken), slå av en prat.
– TINECup er fantastisk! Her får elevene lov til å blomstre. Nivået har steget enormt – de bruker allerede nå teknikker som brukes på restauranter. Vi ser også at lærerne utvikler seg. Nivået er veldig høyt. Jeg så i dag en fin gjeng med elever som har kost seg masse. Det syntes, og det er viktigst av alt. God mat lages med moro! understreker Rødseth, som tidligere har vært dommer i TINECup, men ikke selv deltatt.

Christer Rødseth (25) fra Aurskog gikk kokkelinja på Sørumsand Videregående skole, er kaptein på juniorlandslaget og starter som kjøkkensjef på restauranten Vaaghals (Barcode, Oslo) nå i februar.

Endelig kåring

Breivika vgs - vinnere TINECup 2016Under banketten på kvelden, med god mat og drikke i flotte lokaler hos Scandic hotell på Forus, var det endelig klart for å avsløre vinnerlaget. Alle lagene kom opp på scenen for å motta diplomer og applaus for en fantastisk innsats. Etter mye skryt av elevene, det høye nivået og hvor jevnt det egentlig var mellom lagene, kunne juryen fortelle at:

Tredjeplassen gikk til The great trio fra Nannestad vgs!
Andreplassen gikk til Aliments fra Karmsund vgs!

Og stolte vinnere var laget Kointepelleran fra Breivika Videregående skole i Tromsø! Vi gratulerer laget som viste fremragende kokke- og servitørevner og serverte særdeles velsmakende retter. Spesielt desserten var visst i særklasse. Premien var heder og ære, diplomer, kniver og kr 10.000 til faglig utvikling.

Bildet, fra venstre: Servitørelelev Henriette Wist, kokkeelev Madelen Camilla Rolland og kokkeelev Jon Erlend Matre. Foto: Janne Sandvik

Osteprisen

TINECup 2016 Jenny Osteprisen

I forbindelse med ostequiz og kunnskapskonkurranse om ost, ble det også her kåret en vinner av Osteprisen. Den som utmerket seg mest var Jenny Riisnæs på laget AGT fra Vestby vgs. Foto: Janne Sandvik

Vi gratulerer!

 

 

 

Bildecollage 

TINECup 2016 kokkene Vestby
Kokkeelevene Sunniva French Bolstad og Thea Ulven Munkeby fra Vestby vgs forbereder lakseforrett med Salma.

TINECup 2016 bordet Vestby
Bordet til laget AGT fra Vesty vgs var dekorert med elementer fra naturen.

TINECup 2016 Christer Rødseth og Kjartan Skjelde
Christer Rødseth får bekreftet at Kjartan Skjelde var begeistret for desserten til Karmsund.

 TINECup 2016 kokkene Årstad + Pål
TINE-kokk Pål Jetmundsen tar en prat med Agnieza og Stine fra Årstad vgs.
 TINECup 2016 servitør bord Årstad
Servitørelev Daniel orienterer gjestene ved bordet til Årstad vgs.
 TINECup 2016 Jostein Medhus dokumenterer
Hoveddommer Jostein Medhus tar bilde av en av rettene i konkurransen.
 TINECup 2016 kokkene Strinda
Kokkelevene Kim Andre Kristoffersen og Live Krangnes på laget Kimali fra Strinda vgs forbederer forrett med laks.
 TINECup 2016 bordet og servi Strinda
Servitørelev Magne Andreas Gaut fra Strinda vgs forteller gjestene ved bordet hva de skal få å spise.
 TINECup 2016 glasspuss Breivika
Servitørelelev Henriette Wist sørger for at glassene er skinnende blanke før gjestene hos Breivika vgs blir servert.
 TINECup 2016 kokkene Nannestad
Kokkelevene Marte Limam og
Daniel Skedsmo fra Nannestad vgs.

 TINECup 2016 bordet Nannestad
Bordet er pent dekket for gjester hos Nannestad vgs.

 TINECup 2016 kokkene Breivika
Kokkelevene Madelen Camilla Rolland og kokkeelev Jon Erlend Matre fra Breivika vgs tilbereder vinnerdesserten.
 TINECup 2016 bordet Karmsund
Karmsund vgs sitt pent pyntede bord er klart til å ta imot gjester.
 TINECup 2016 kokkeguttene Karmsund
Kokkelevene Benjamin Vikse Roth og Vegard Ingebritsen fra Karmsund vgs gjør klar desserten.
 TINECup 2016 bordet Breivika
Bordet til vinnerlaget Breivika bar preg av arktisk miljø, med bl.a. reinsdyrhorn.