Unge elsker melk til sjokoladekake

1. juni er verdens melkedag. Den nye favoritten til unge nordmenn er sjokoladekake og melk, selv om det fortsatt drikkes mest melk til brødmåltidene. Halvparten av de unge elsker melk til sjokoladekake, skriver Melk.no i en pressemelding.

Melk til sjokoladekake ser ut til å ha fått fotfeste blant nordmenn. En av fire nordmenn som drikker melk liker spesielt godt å drikke det til sjokoladekake. Det er spesielt èn aldersgruppe som peker seg tydelig ut.

Aldersgruppen under 30
– Vi ser at det er spesielt de yngre som utfordrer tradisjonene og tester nye kombinasjoner. Hele 52 prosent av de under 30 år drikker melk til brownies. Generelt sett ser man at flere under 30 år drikker melk til typiske dessertretter som kaker, vaffel og sjokolade enn de over 50, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Melk.no.

Melk til frokost
Selv om nordmenn elsker kombinasjonen av sjokolade og melk, er det fortsatt til brødmåltidene at melken er uunnværlig for mange. I en ny, landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat på vegne av Melk.no sier 43 prosent av nordmenn at de helst drikker melk til en skive med brunost, tett fulgt av gulost og syltetøy.

– For mange nordmenn er frokost synonymt med et glass melk og vi ser at det er til frokosten at melkeforbruket er størst i Norge, forteller Berg Hauge.

Melk har også en plass sammen med middagsmåltidene. Selv om brødmat og frokost er det flest liker å drikke melk til, er det så mange som 225 000, sju prosent som elsker å drikke melk til pizza.

Tradisjon for melk
For 50 år siden drakk de aller fleste nordmenn melk daglig, og Norge toppet listen over land med høyest melkekonsum. Selv om forbruket har gått ned, er vi stadig blant verdenstoppene. I følge en rapport fra International Dairy Federation (IDF) ligger nordmenn på topp ti over verdens mest melkedrikkende folk. Hele fem av ti nordmenn drikker melk hver eneste dag, viser tall fra en landsrepresentativ undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for Melk.no.

– Norge er fortsatt et av de landene med høyest melkekonsum, selv om forbruket har gått kraftig ned de siste 50 årene. Melk er også kilden til flere viktige næringsstoff som kroppen trenger hver dag. Melk og meieriprodukter er den største kilden til kalsium i norsk kosthold, i tillegg til å være en kilde til blant annet fosfor, jod, B-vitamin (vitamin B2 og B12) og proteiner, avslutter Berg Hauge.

Om Verdens melkedag
1. juni er verdens melkedag, en FN-dag som markeres over hele verden. Den første offisielle, internasjonale melkedagen ble etablert 1. juni 2001, og er et initiativ fra FN-organisasjonen FAO (Food and Agriculture Organization). Denne datoen ble valgt fordi flere land allerede feiret melkens dag omtrent på denne tiden.

  • I verden totalt produseres det over 600 millioner tonn med melk
  • India er det landet i verden som produserer mest melk, deretter kommer USA
  • 57,1 prosent av melken som produseres bearbeides til andre meieriprodukter, mens 42.9 prosent brukes slik den er
  • Irland er det landet med høyest melkeforbruk i verden. Hver Ire inntar i gjennomsnitt 139,9 liter melk i året, hver nordmann inntar 91,6 liter i forhold