TINE bidrar til idrettsglede

Stor innsats, mye glede, dyp konsentrasjon og litt frustrasjon. For første gang blir «TINE Fotballskole for alle» arrangert på Norway Cup, i samarbeid med Norges Fotballforbund (NFF). Det er en fotballskole for barn som har ulike utviklingshemninger.

Keepertrener for det norske landslaget, Frode Grodås, tok turen innom for å undervise deltakerne, og det var lite å si på innsatsen. Foto: Hege Rognlien
Keepertrener for det norske landslaget, Frode Grodås, tok turen innom for å undervise deltakerne, og det var lite å si på innsatsen. Foto: Hege Rognlien

En liten jente står klar i teltet til NFF. Hun har vært tidlig ute, og små hopper litt rundt mammaen sin fordi hun gleder seg til å spille fotball. Hun forklarer at det skal spilles på ordentlig. Angelika er 9 år, og som de fleste andre 9-åringer er hun litt spent når man skal være med på noe nytt.

– Visjonen «fotball for alle» forplikter oss til å tilrettelegge for at alle – som vil – skal få spille fotball.
Regelverket åpner for å ha med en utviklingshemmet som «ekstra spiller», og mange barn deltar på den måten, men hovedvekten er egne lag og vi har ca. 110 klubber som har slike lag over hele landet. De spiller seriespill og deltar på turneringer, der gledelig flere og flere arrangører lager egne klasser. Spillergruppen er ganske voksen og vi jobber nå med barnerekruttering. Hordaland er best i landet og har nå åtte rene barnelag som spiller egen serie. De har blitt rekruttert via åpne dager og det har vært en stor suksess. At vi fikk til en egen modul i TINE Fotballskole er helt strålende og i tråd med alt vi gjør. Det betyr enormt mye for ungene som er med, og det kan bidra til økt rekruttering til lag og ikke minst en viktig bit holdningsmessig overfor de andre barna, forteller prosjektleder i NFF Henrik Lunde.

TINE fotballskole for alle 2015
Henrik Lunde og Angelika Fjellvang Lie synes det hadde vært en strålende dag på Ekeberg. Foto: Hege Rognlien

– Vi laget en rapport for tre år siden som heter «En øy av mestring i et hav av motgang» og det er et sitat som indikerer at fotballen med enkle regler, drakter, faste venner er en utrolig viktig del av mange i målgruppens liv. Dette er folk som ikke så lett finner sosiale nettverk og da betyr fotballen enormt mye mer enn å sparke ball. Det å ha på drakt, gå sammen med de andre, dra på tur osv. – er helt spesielt i deres liv, I tillegg til å være en tilrettelegger for at arrangementet kan gjennomføres, deler TINE ut sekker og T-skjorter til alle deltakerne på alle våre fotballskoler, også her, sier Lunde.

– Ungene ble nok enda gladere for å få T-skjorte og sekk enn andre barn. «Sånn som Mikkel har!» brølte en liten herre da han fikk sitt utstyr, og mor fortalte at det var nabogutten som hadde vært på TINE Fotballskole i sommer. Regner med at «vår mann» er rimelig stolt når han kan gå ut i gata med T-skjorte og sekk han også, avslutter Henrik Lunde.

TINE fotballskole for alle 2015
Stor innsats blant alle deltakerne. Foto: Hege Rognlien