Stølsmjølk i butikkene

TINE fortsetter med Norges eneste stølsmelk i butikk. «TineMjølk frå stølar i Valdres» har nå blitt merket som spesialitet. – Vi var aldri i tvil om at stølsmjølk oppfyller alle krav til å få tildelt Spesialitet-merket for unik smak, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk. Tirsdag 8. juli er produktene i butikker på Østlandet.

Stølsdrift har lange tradisjoner i Valdres og området er Europas største gjenlevende stølsregion med 300 støler. Stølene ligger på mellom 800 og 1000 meter over havet og dette gir også unike muligheter for produksjon av kvalitetsmelk.

− Vi opplever en økt interesse for spesialprodukter fra forbrukerne og ønsker derfor å satse videre på stølsmelk. Målet er å gi folk smaken av norsk fjellsommer, sier konstituert konserndirektør i TINE, Frode Fimreite.

Kvalitetsmelka er en lettmelk med 1,8 prosent fett og har en rund og fyldig smak. Kyrene beiter på naturlige vekster i utmarka, som urter, gress, lyng og løv. Stølsdrift har svært lange tradisjoner både i Valdres, Hallingdal og Gudbrandsdalen.

Buføring i Valdres

Det var melkeprodusentene Sigrun og Jon Lerhol tok imot Spesialitet-merket på vegne av stølsbøndene i Valdres. Paret har en historisk gård i Vang i Valdres og utdelingen ble gjort i forbindelse med buføringen. Både gården og stølen ligger midt blant de mektige fjellene i Vang.

TINE har som mål å selge i overkant av 100 000 liter stølsmelk i sommer og den vil bli solgt i utvalgte butikker på Østlandet fra 8. juli.
− TINE er opptatt av å ivareta lokale tradisjoner og mangfold. Vi tror flere kommer til å få øynene opp for denne kvalitetsmelka fra fjellheimen i Valdres i år, sier Fimreite.

TineMjølk frå stølar i Valdres

Ordet støl kommer fra den gammelnorske stodull, som betyr «mjølkeplass». Hovedhuset på stølen heter sel, der bor bonden fra 4-12 uker hver sommer. Trøe er «tunet» på stølen. TineMjølk frå stølar i Valdres blir en lettmelk med 1,8 prosent fett.

Om Spesialitet-merket

Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste, lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk. Produkter som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift. Matmerk eier merkeordningen som skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon.

Stølsdrift har svært lange tradisjoner både i Valdres, Hallingdal og Gudbrandsdalen.
– Vi var veldig spent på produktet da det kom i fjor sommer, men var aldri i tvil om at ekte stølsmjølk fortjente et spesialitetsmerke, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk.