Nye smaksopplevelser – lange tradisjoner

TINE er opptatt av å ta vare på gamle mattradisjoner og godt håndverk. Derfor er TINE stolte av å kunne tilby nye produkter som en hyllest til særpreget og lokal mathistorie fra hele Norge. 16. februar lanseres TINE Opprinnelse.

Tre spennende nyheter fra TINE i butikk fra 16. februar.
Tre spennende nyheter fra TINE i butikk fra 16. februar.
TINE Lettrømme fra Nord med både geitefløte og kumelk.
TINE Lettrømme fra Nord med både geitefløte og kumelk.
TINE skjørost fra Trysil har mange av de samme bruksområdene som Cottage Cheese.
TINE skjørost fra Trysil har mange av de samme bruksområdene som Cottage Cheese.
TINE Setesdalsmør er laget på økologisk fløte og er et smaksrikt smør.
TINE Setesdalsmør er laget på økologisk fløte og er et smaksrikt smør.

Produktene Lettrømme fra Nord, Skjørost fra Trysil og Setesdalsmør har lange tradisjoner, men er samtidig spennende nyheter med ekstra gode smaker. Lettrømme har ikke lange tradisjoner, men har lokale råvarer og en unik resept.

150 års erfaring og verdens beste råvarer gir produkter av ypperste kvalitet.

Lettrømme fra Nord

I den uberørte naturen i Nord-Norge puster kuene frisk luft, mens geitene leker og beiter i bratte fjellsider. I det nye produktet Lettrømme fra Nord brukes både geitefløte og kumelk, noe som gir en helt spesiell smak på rømmen.

– Kombinasjonen av geitefløte og kumelk gir rømmen en særpreget smak som er både frisk og rund på samme tid. Geitesmaken er mild og god, men setter en spiss på den syrlige rømmen, sier meierisjef hos TINE Meieret Harstad, Clement Roaldstveit.

På meieriet i Harstad får de geitefløte levert fra TINE Meieriet Storsteinnes i Troms.

– Nord-Norge er den landsdelen i Norge som produserer mest geitemelk. Geitebøndene gjør en fantastisk innsats, og råvaren de leverer er av ypperste kvalitet, skryter Roaldstveit og legger til:

– Hos oss blandes geitefløten med kumelk, før vi tilsetter syrekultur. Deretter tappes blandingen på beger, hvor den syrnes av seg selv over natten. Dette er den gamle måten å gjøre det på.

Rømmens friske og runde smak gjør at den passer godt til det meste, både spekemat, salater, røkt laks og vaffel.

Skjørost fra Trysil

Den tradisjonsrike ferskosten, Skjørost, er i dag en viktig del av norsk kulturarv. Hos TINE Meieriet Trysil i Østerdalen produseres nå Skjørost fra Trysilmed tradisjoner og håndverk som stammer helt fra vikingtiden. I Trysil-traktene er skjørosten allerede et godt kjent lokalt produkt, men nå får flere gleden av å oppdage Skjørosten og dens anvendelighet. Syrnet skummet melk gir osten en helt unik smak og et høyt, naturlig innhold av proteiner.

– Skjørost er et dagsaktuelt produkt med lite fett, mye protein og ingen tilsetningsstoffer. Produktet har et stort bruksområde, da det passer til både salater, wraps og spekemat. Skjørost har en naturlig lett, frisk og syrlig smak, samt noe tyggemotstand i ostekornene, sier meierisjef ved TINE Meieriet Trysil, Åse Bjørke Stensrud.

Skjørost lages av skummet melk som syrnes med melkesyrekultur. Osten ystes i et tradisjonelt ystekar, før ostemassen skjæres og røres for å skille ostemasse og myse. Skjæring og røring er viktige prosesstrinn for å få til riktig størrelse på ostekornene.

– Skjørosten er mager fordi den er basert på skummet melk. I ostemassen blir det igjen mye protein når mysen fjernes. Derfor blir Skjørosten både fettfattig og proteinrik, forklarer Stensrud.

Det er ingen tilfeldighet at skjørosten lages akkurat på meieriet i Trysil.
– Trysil og distriktet rundt har stor tradisjon med fremstilling og bruk av Skjørost.  Om sommeren blandes Skjørosten med kulturmelk og rømme, og spises sammen med flatbrød. Skjørost og rømme sammen med spekemat er også populært, forteller Stensrud.

TINE Meieriet Trysil har tidligere produsert TINE Skjørost for det lokale markedet.
– Ved at vi igjen skal produsere Skjørost er TINE Meieriet Trysil en viktig tradisjonsbærer av lokal matkultur. Med en gjennomsnittlig ansiennitet på 17 år sitter det mye kunnskap i hodet og hender på oss elleve ansatte som jobber her.  Vi holder ikke på med en automatisert masseproduksjon. Produksjonen krever mye manuell styring og kontinuerlig overvåking av prosessen for å få til kvalitetsprodukter. Dette er industrielt håndverk.

Setesdalsmør

På det lille tettstedet Bygglandsfjord i Aust-Agder, ligger TINE Meieriet Setesdal omgitt av vakker natur.  I Setesdalsheiene har budeiene kjernet smør av syrnet fløte i uminnelige tider. Nå har et av Norges minste meierier gjenopptatt tradisjonen og lager økologisk smør på gammeldags vis.

– Setesdalssmøret er kjernet på tradisjonelt vis, med syrnet økologisk fløte og to prosent salt, noe som gir et spesielt smaksrikt smør, sier meierisjef Tor Kåre Helland.

Setesdalssmør er et unikt nisjeprodukt i Norge, ikke bare på grunn av høy kvalitet, men også den håndverksmessige fremstillingsprosessen, som nærmest er uforandret fra den gang smørproduksjonen foregikk på setrer og små fjellgårder.

– Vi får fløte fra økologisk godkjente melkeprodusenter. Denne fløten blir kraftig syrnet med en spesialkultur av melkesyrebakterier, noe som gir en kraftig smak. Kjerningen av fløten og eltingen av smøret foregår i prinsippet som i gamle dager, og dette gir produktet helt spesielle kvaliteter. Smøret får en kraftig, aromatisk og syrlig smak, en grov struktur med store vanndråper som forsterker smaksopplevelsen, en tiltalende gul farge og mykere konsistens enn ordinært framstilt smør, sier Helland.

I Skandinavia har det alltid vært en tradisjon for saltet smør. Setesdalssmøret er tilsatt to prosent salt, noe som sammen med økologisk syrnet fløte, bidrar til den karakteristiske smaksprofilen.

– Når man produserer etter den gamle metoden får man et åpnere smør med litt mer vann, noe som gjør at saltet samler seg i vannet og dermed gir mer smak, forklarer Helland og legger til:

– Smøret passer perfekt til tradisjonsmat som rakfisk, spekemat, rømmegrøt og lefse. I tillegg er det godt på vanlige brødskiver, til matlaging og steking.