Valdres 080713
Namn på mjølkedrikkarane er: Ada Rabben, Arvid Rabben, Helga Torvik Ulven, Frode Fimreite og Kari Raunedokken. , foto: Foto: Nils Rogn kilde:

Norges første stølsmelk i butikk

Sammen med lokale bønder lanserer TINE Norges første stølsmelk i butikk: Stølsmjøk frå Valdres. – Vi opplever en økt interesse på spesialprodukter fra forbrukerne og ønsker med dette å introdusere flere for stølsmelk. Målet er å gi folk smaken av norsk fjellsommer, sier kategoridirektør Frode Fimreite.

Utsikt mot Skogshorn. Foto: Nils Rogn

Utsikt mot Skogshorn. Foto: Nils Rogn

Ada Rabben, Arvid Rabben, Helga Torvik Ulven, Frode Fimreite og Kari Raunedokken smaker på den ferske stølsmjølka. Foto: Nils Rogn

Lange tradisjoner

Stølsdrift har lange tradisjoner i Valdres og området er Europas største gjenlevende stølsregion med 300 støler. Stølene ligger på mellom 800 og 1000 meter over havet og dette gir også unike muligheter for produksjon av kvalitetsmelk.

Ada Rabben har i flere år drevet melkeproduksjon på stølen Øvre Ulnestøe ved Gauklia. I sommer er hun en av flere som er med i prøveprosjektet.
– Jeg syns det er viktig at folk får kjenne hvor god melk vi lager til fjells, sier Rabben. Kyrne går løse på dagtid og hver dag har de tilgang på et saftig fjellbeite.

Utvalgte butikker

TINE har som mål å produsere 300.000 liter stølsmelk i sommer og den vil bli solgt i utvalgte butikker i Østlandet.
– TINE er opptatt av mangfold og lokale tradisjoner. Vi tror mange kan være interessert i å smake denne kvalitetsmelken fra fjellheimen i Valdres, sier Fimreite.

TineMjølk frå stølar i Valdres blir en lettmelk med 1,8 prosent fett. Stølsmelka vil selges kun i utvalgte butikker på Østlandet fra 9. juli og da i butikker som til vanlig får levert melk fra Fosheim, Oslo og Sem.

«Stølsmjølk frå Valdres. Noregs kanskje finaste mjølk»

 

Ku på stølen
Stølen til Ada og Arvid Rabben heiter Øvre Ulnestrøe. Foto: Kari Raunedokken

 

Se film fra lanseringa mandag 8. juli (produsert av langsveien.no):

 


FAKTA:
Ordet støl kommer fra den gammelnorske stodull, som betyr «mjølkeplass».
Hovedhuset på stølen heter sel, der bor bonden fra 4 til 12 uker hver sommer. Trøe er «tunet» på stølen.

Kontaktinfo: presse@tine.no