Nå merkes laktosefrie oster

Mange er ikke klar over at de faste modne oster fra naturens side er laktosefrie. For å gjøre det enklere å finne fram, merker vi nå disse ostene i næringsdeklarasjonen samt på nettsidene våre med «naturlig laktosefri».

Ost kan være en viktig kilde til kalsium og jod for den som har laktoseintoleranse. «Naturlig laktosefri» vil si <0,01 g laktose per 100 gram ost. Denne grensen er lik for alle andre produkter som selges som laktosefrie. Merkingen vil bli innført på de aktuelle ostene fortløpende. Den vil også bli synlig på produktsidene.

Ved osteproduksjon skiller man mysen fra melka slik at man sitter igjen med ostemassen. Laktosen følger mysen og det er derfor lite igjen i det vi lager osten av. Under modningsprosessen blir det lille som er igjen av laktose spist av melkesyrebakterier. Bakteriene er tilsatt for å gi osten dens særegne smak og konsistens. Det gjør de ved å produsere enzymer som påvirker osten under modningen. I en ferdig modnet ost er det derfor ikke laktose igjen. Disse ostene kommer til å bli merket laktosefrie.

Les mer under Helse/allergi og intoleranse