Meieriet i Brumunddal 60 år

I år er det 60 år siden TINE Meieriet Brumunddal ble «født». Smaksatt skolemelk, laktosefri melk og melkepulver er noe av det som har bidratt til at meieriet over flere år har utviklet seg til å bli ett av TINEs lokomotiver.

Åpen dag hos TM Brumunddal torsdag 14. august 2014.
Åpen dag hos TM Brumunddal torsdag 14. august 2014.

De produktene som lages for skolemelkordningen kan ikke sammenlignes med smaksatt melk som kjøpes i butikk. Det er en rekke varianter som lages spesielt for skolebarn ved anlegget i Brumunddal, der sunnhet og barnas helse står i sentrum. Blant annet finnes det en økologisk lettmelk med smak av bringebær uten tilsatt sukker. Den er ikke tilgjengelig i butikk. Lettmelken med smak av kakao har kun 0,5 prosent tilsatt sukker, som er nedsatt i år fra varianten i fjor, som hadde 0,9 prosent tilsatt sukker. Sjokomelk som selges i butikk har 4 til 5 prosent tilsatt sukker.

Et melkeeventyr

Produserer nå 130 ulike artikler – fra 24 til 245 ansatte!
Det startet i 1954 med 24 ansatte og 6 millioner liter melk og et titalls produkter på meieriet som da populært ble kalt «Tørrmjølka». «Tørrmjølkas» oppgaver har utviklet seg fra å være et rent reguleringsanlegg til TINE Meieriet Brumunddal som et innovativt meierilokomotiv i TINE med mange nye produkter siden oppstarten. I løpet av 60 år har dette utviklet seg til å bli hele 245 ansatte, det mottas ca. 80 millioner liter melk og produserer hele 130 forskjellige artikler. Fortsatt er produksjonen av melkepulver viktig for meieriet og for at TINE skal kunne gjennomføre sine forpliktelser som regulator i det norske melkemarkedet.

Åpen dag torsdag 14. august

Torsdag 14. august inviterer vi publikum til åpen dag for å se på vår produksjon.
– Vi håper at mange kommer og besøker oss på åpen dag, sier meierisjef Ottar Olden. – Jeg tror mange vil bli overrasket over hva som skjer innenfor veggene våre. Det vil bli informasjon, omvisning og publikum får smake på det vi produserer. Vi legger opp til grupper med besøkende hver halvtime. Samtidig avholdes det årlige arrangementet «Dalamarten» med mye aktiviteter i Brumunddal sentrum. Vi håper at mange også tar turen hit, sier meierisjefen.

Produksjonsrekord i jubileumsåret

I 2014 vil det bli ny rekord når det gjelder total-volum produsert!
- Dette kommer ikke av seg selv. Utstyr og bygg kan alle skaffe til veie, men det er medarbeiderne som gjør den store forskjellen. Utviklingen som anlegget har hatt i alle disse årene har ikke kunnet la seg gjennomføre uten engasjerte og kompetente medarbeidere, sier Olden.

Trang fødsel

I etterkrigsårene ønsket Hedemarkens Melkeleverandørforening å erstatte det nedslitte Helmer Husebysmeieriet i Brumunddal som de hadde kjøpt av Husebyfamilien i 1941. I tillegg ønsket Østlandets Melkesentral å sikre best mulig melkepris også for overskuddsmelken i Østlandsområdet. Planleggingen begynte i 1948–1949, først som hvitostmeieri og deretter som tørrmelksmeieri med kjerning av smør. Men myndighetene ville ikke godkjenne planene. Begrunnelsen var at byggevolumet var for stort og at reguleringsmengden av melk kunne være av forbigående karakter. Ny prosjektering ble foretatt, med påfølgende godkjenning. I 1952 var byggearbeidet i gang. Den første prøvekjøringen med melk gikk inn i meieriet 15. mai 1954 og ordinært melkemottak fra 20. mai samme år. I årsmeldinga for 1954 står det: – Driften fortoner seg «som et barnesykdommenes og opplæringens år, da vår betjening var helt ukjent med de nye maskiner».

Første utvidelsen av meieriet startet allerede samme høst som meieriet startet og opp gjennom årene har meieriet blitt utvidet en rekke ganger.

Produkter

Eksempler på produktvarianter
1950- og 1960-årene: En rekke melkepulvervarianter og smør
1963: Collett Morsmelktillegg
1971: Risdessert
1973: Kaffefløte og husholdningsfløte
1979: Sjokomelk, softisblanding og geleer
1980: Sjokolade- og karamellpudding
1988: Vaniljekrem
1996: Litago og KOS to-lagsdesserter
2000->: Smoothie, MANA, YT-produkter, Styrk, E+ -produkter, laktosefrie produkter,
pulver til kaffemaskiner, sjokoladepulver, produkter til Birkenarrangement, vin og
smaksatt skolemelk.

Dette er bare eksempler på produkter for å vise bredden. Årstallet viser når tid produksjonen av de ulike produkt startet. Noen produkter lever i beste velgående, noen er sanert og mange nye kommer stadig til. I dag produserer TINE Meieriet Brumunddal 130 ulike produkter.