Lykle og Balsfjord Spesialitet-merket

De tradisjonsrikte geitmelkostene Lykle fra Ørsta og nordnorske Balsfjord har begge blitt tildelt Spesialitet-merket fra Matmerk.

Lykle fikk sitt diplom på Matstreif 13. september, og det var landbruksministeren som delte det ut. Mona Mjånes Reitan representerte TM Ørsta, der ostespesialiteten produseres. Foto: Solveig Thiis-Evensen/Matmerk
Lykle fikk sitt diplom på Matstreif 13. september, og det var landbruksministeren som delte det ut. Mona Mjånes Reitan representerte TM Ørsta, der ostespesialiteten produseres. Foto: Solveig Thiis-Evensen/Matmerk
Lykle er en tradisjonell fast hvitost av geitemelk med ren, balansert, svakt syrlig og fyldig smak.
Lykle er en tradisjonell fast hvitost av geitemelk med ren, balansert, svakt syrlig og fyldig smak.
Balsfjord mottok diplomet under minimessen «Smak fra Troms» 12. september i Mathallen i Oslo. Fra venstre: Nina Sundqvist, adm.dir. i Matmerk, 
Ulrika Tivert Sølvberg, senior merkevaresjef i OsteCompagniet samt 
Arnhold Kjoshaug og Ann Inger Kjoshaug fra TM Storsteinnes. Foto: Solveig Thiis-Evensen/Matmerk
Balsfjord mottok diplomet under minimessen «Smak fra Troms» 12. september i Mathallen i Oslo. Fra venstre: Nina Sundqvist, adm.dir. i Matmerk, Ulrika Tivert Sølvberg, senior merkevaresjef i OsteCompagniet samt Arnhold Kjoshaug og Ann Inger Kjoshaug fra TM Storsteinnes. Foto: Solveig Thiis-Evensen/Matmerk
Balsfjord er en småpipet, halvfast hvitost av geitemelk med mild og rund smak.
Balsfjord er en småpipet, halvfast hvitost av geitemelk med mild og rund smak.

Lykle – unik smak og historie

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum delte ut utmerkelsen til Lykle under Matstreif fredag 13. september. Statsråden roser ostens kvalitet som er et resultat av et stort løft blant geitebønder og meierier for å heve kvaliteten på norsk geitemelk og osten som blir produsert av denne melken. Osten produseres av TINE Meieriet Ørsta av melk fra hovedsaklig Sunnmøre og Nordfjord.

– Lykle er et eksempel på at de store også satser på lokalmat. Spesialitet-merket viser fram kvaliteten og håndverket bak produktene og bidrar til økt lønnsomhet for bedriften. Merket er også viktig for å vise fram stolte norske matprodusenter og produkter i butikk og på markeder, slik at forbrukerne finner veien til det spennende norske matmangfoldet, sier Slagsvold Vedum.

Meierisjef Bente Reklev i TINE Gruppa, er meget fornøyd med anerkjennelsen som ligger i merketildelingen.
– Mange har lagt ned mye arbeid i lang tid for å utvikle den spennende nyskapingen som Lykle er. Geitebøndene har økt kvaliteten på melken, noe som også har hevet smaken på osten, selv om oppskriften er den samme. Meieriet på Ørsta har eksistert siden 1889 og har samlet en håndverksmessig kompetanse som også har vært avgjørende.

Reklev håper Spesialitet vil hjelpe forbrukeren å finne fram til det unike produktet Lykle er.
– Osten er lett å like samtidig som den er spesiell. Den er en lagret ost med fyldig og svakt syrlig smak, og er lett å anvende. Den passer perfekt som tapas, i toast eller på brødskiva. Vi synes Lykle hører hjemme i fellesskapet med andre Spesialitet-merkede smaksopplevelser.

Og navnet Lykle? – Det er det mest vanlige geitenavnet i Norge!

Balsfjordosten – unik smak av nordnorsk natur

– Det sies at Balsfjord er det stedet i Norge der det er flest geiter, og det gir jo et godt grunnlag for å lage geitost. Kvaliteten på geitemelka og godt arbeid av meieriet gir en ost som fortjener et Spesialitet-merke. Osten har en fin og rund smak av geit som gjør den spesiell, og jeg oppfordre foreldrene til å gi denne til barn, sier Nina Sundqvist, adm.dir i Matmerk.

– At denne osten har fått betegnelsen Spesialitet betyr mye for meieriet, de ansatte og ikke minst våre leverandører av geitemelk. Jeg er stolt over at Balsfjordosten har kommet igjennom den grundige vurderingen som ekspertpanelet i Matmerk har gjort. Jeg tror dette vil bidra til at flere forbrukere får lyst til å prøve osten, at de får ekte matopplevelse og forhåpentligvis oppnår vi at de kjøper osten flere ganger. Det er også en fordel at denne osten kan markedsføres sammen med de andre geitemelkostene som TINE har fått Spesialitet-merke på, sier Jan Vidar Olsen, meierisjef ved TM Storsteinnes.