Konstruktivt møte med helseministeren

TINE, sammen med andre store aktører i norsk næringsmiddelindustri, var onsdag 4. juni i møte med helseminister Bent Høie. Hensikten med møtet var å jobbe fram tiltak fra næringens side som skal bidra til bedre folkehelse. Konsernsjef Hanne Refsholt sier møtet både var konstruktivt og målrettet.

Helseminister Bent Høie var fornøyd etter møtet med matindustrien. Foto: Bjørn Stuedal.
Helseminister Bent Høie var fornøyd etter møtet med matindustrien. Foto: Bjørn Stuedal.

I sitt innlegg poengterte Refsholt at TINE vil bidra til å løse folkehelseutfordringene med flere tiltak.
–TINE som matprodusenter må ta ansvar for å tilby attraktive og lett tilgjengelige produktløsninger som hjelper forbrukeren å ta gode valg. Vi gjør allerede hverdagsproduktene sunnere. Gjennom små og gradvise justeringer har vi vennet den norske forbrukeren til å like yoghurt som er mindre søt. Eksempelvis er tilsetningen av sukker mer enn halvert i dagens barneyoghurt sammenlignet med for 20 år siden.

Mindre fett, salt og sukker
I sitt innlegg understreket Hanne Refsholt at TINE utvider spekteret av sunnere produkter med mindre fett, salt og tilsatt sukker.

– Vi har flere innovasjonsprosjekter som arbeider med forskning, teknologi, utvikling og design med mål om å gjøre sunnere produkter bedre på smak og mer attraktive. Ost er en kilde til mettet fett i norsk kosthold, og vi ønsker å øke tilbudet av lettere oster med bedre smak og mindre fett. Her deltar TINE også i et EU-prosjekt med samme mål, sa Refsholt.

Fornøyd helseminister
Helse-og omsorgsminister Bent Høie mener det er viktig å få trukket matindustrien inn i arbeidet med å bedre folkehelsen.

– Dette er aktører som har stor innflytelse på folks kosthold, og dermed på folkehelsen. Første møtet var svært positivt. Jeg opplever at næringen ønsker å ta ansvar og jeg har stor tro på at vi skal komme frem til konkrete tiltak som vil gi norske forbrukere sunnere produkter, sier statsråden på departementets hjemmesider.

Bedre merking
I tillegg til innholdet i produktene ønsker TINE også å være pådrivere i forhold til merking og informasjon slik at forbrukerne kan ta informerte valg med hensyn til næringsinnhold.
- TINE har i flere år oppgitt på produktene hvor mye sukker som er tilsatt, noe som ikke er obligatorisk i merkeregelverket.

Salt på dagsorden
Neste møte mellom helseministeren og næringen blir i høst. Da vil salt være tema med en klar ambisjon om å få fram en forpliktende plan for å redusere saltinntaket hos nordmenn med 3 gram per dag innen 2025. TINE vil aktivt følge opp dette arbeidet, både ved å vise hva vi har gjort, og ikke minst hva vi planlegger å gjøre i tida framover.