Jarlsberg-suksess «Down Under»

Med en årlig eksport som nærmer seg 2500 tonn, er Jarlsberg den største importosten i Australia. Og halvparten av osten som havner på matbordet i Australia kommer fra Jæren, Elnesvågen og Verdal.

Hver australier konsumerer i gjennomsnitt omkring 100 gram Jarlsberg hver i året. Det gjør australierne til den nest største konsumenten av Jarlsberg per innbygger - bak Norge.

– Salgs- og markedsarbeidet som er gjort i Australia er et bra eksempel på hvordan man bygger et lønnsomt salg og et sterkt merke i utlandet, sier konserndirektør for TINE International, Bjørn Moldskred.

TINEs partner i Australia, Cantarella Bros Pty Ltd, har investert mye tid både i merkevarebygging og kundekontakt siden Jarlsberg ble en del av varesortimentet til selskapet tilbake på 1960-tallet. I løpet av 90-tallet rundet importen av Jarlsberg 1000 tonn. 2000 tonn ble passert i 2010 - og nå er altså importen oppe i rundt 2500 tonn.

-Resultatene har vært bra, konkluderer Moldskred.

1250 tonn fra Norge
I år vil over halvparten av Jarlsberg til Australia komme fra norske meierier (resten kommer fra USA og Irland). Og mesteparten av eksporten går fra Rogaland og Jæren. Ved utløpet av 2015 vil 900 tonn Jarlsberg ha blitt eksportert fra Jæren.

-Det er kjempespennende å bidra til en eksportsuksess på andre siden av jordkloden – og at vi har en så kjent merkevare i det internasjonale markedet, sier meierisjef ved TINE Meieriet Jæren, Espen Schefte.

Rundt 1300 lokale kyr produserer 9 millioner liter Jær-melk, som havner på bordet i Australia i form av Jarlsberg.

Kjøpesterkt marked
Nå ser TINE på nye muligheter i landet med 24 millioner innbyggere – og med en levestandard og kjøpekraft på nivå med Norge. Som et ledd i dette arbeidet besøkte Moldskred tidligere i år Australia for å få førstehåndskjennskap til både kunder og marked.

-Flere muligheter vurderes. Drikke- og restititusjonsprodukter for idrettsutøvere (YT), is-kaffe og næringstette produkter rettet mot eldre er muligheter vi har diskutert med vår forretningspartner, sier Moldskred.

12 000 tonn i USASelv om Australia-markedet er stort, er det største eksportmarkedet USA, hvor osten er å finne på 90 prosent av supermarkedene. Hele 12 000 tonn Jarlsberg eksporteres årlig til ostesultne amerikanere.

Siste saker