Hurra for Verdens melkedag

Søndag markeres verdens melkedag over store deler av verden. Hensikten med dagen er å få ekstra fokus på melka og alle dens egenskaper.

1. juni markeres Verdens melkedag.
1. juni markeres Verdens melkedag.

Melk er en av våre mest komplette matvarer fordi den inneholder en rekke viktige næringsstoffer, blant annet protein av høy kvalitet, kalsium, riboflavin, fosfor, jod og vitamin B12.

– Vi i TINE kaller melk «det hvite gullet» fordi melka inneholder mer enn ti viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver eneste dag, sier konstituert konserndirektør Marked, Frode Fimreite.

Tre om dagen

Opplysningskontoret for meieriprodukter (melk.no) skriver på sine sider at melk og meieriprodukter bidrar med nesten 70 prosent av kalsiuminntaket for oss nordmenn. De fastslår at en voksen person trenger 800 mg kalsium om dagen, og tre porsjoner med meieriprodukter hver dag kan bidra til å sikre blant annet kalsiuminntaket, så lenge du ellers spiser et sunt og variert kosthold.

– Melk inneholder viktige næringsstoffer for barn og unge i vekst, derfor burde flere drikke tre glass om dagen, sier Fimreite.

Positiv utvikling

Utviklingen i melkekonsumet har vært negativ i svært mange år, men i fjor viste tall fra melk.no en positiv utvikling. Volumet av melk har økt med 700 000 liter fra 2012 til 2013, noe som tilsvarer en vekst på 0,15 prosent. Kvaliteten på kumelka er også i vekst, takket være at flere norske melkebønder leverer råvare av ypperste kvalitet. Nesten 93 prosent av all den leverte kumelken i 2013 kvalifiserte til betegnelsen «elitemelk», som er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få.  

– Kvalitet, mattrygghet og kjennskap til opprinnelse er stadig viktigere for forbrukerne. Det at melkebønder leverer råvare av ypperste kvalitet er viktig, sier Fimreite.