Ønsker sunnere mat på ferie

Halvparten av norske barnefamilier kaster seg over usunn mat når det er ferie og biltur, viser en undersøkelse. Samtidig ønsker mange sunnere utvalg langs veiene. Husk å sørge for riktig drivstoff til sjåføren i ferien!

Før lange bilturer kan det være lurt å planlegge litt. Foto: yayimages.com
Før lange bilturer kan det være lurt å planlegge litt. Foto: yayimages.com

«Hallo? Det er jo trash-mat som er ferie!», tenker nok mange. Og en undersøkelse som er gjennomført av Ipsos MMI, på vegne av TINE, viser blant annet at 45 prosent av befolkningen og 54 prosent av barnefamiliene kjøper alltid eller ofte usunn mat på ferie og biltur.

- Klart det er lov å kose seg, det er jo det som er ferie, sier leder for Ernæring i TINE, Kirsti Wettre Brønner. - Likevel føler nok de fleste seg mer vel med ordentlig mat som underlag for isen og pølsene. Det bekrefter også undersøkelsen, som er gjort på et representativt utvalg av det norske folk. Hele 67 prosent av befolkningen og 75 prosent av barnefamiliene oppgir at de ville ha kjøpt mer sunn mat hvis utvalget var bedre, legger hun til.

Bedret utvalg de siste årene

Tilbudet på bensinstasjoner og veikroer har blitt langt bedre de siste årene. Det er ikke så mange år siden det var vanskeligere å få tak i salat, grove wraps eller smoothie uten tilsatt sukker på bensinstasjonen. I dag legger langt flere utsalgssteder og veikroer sin sjel i å tilby fristende og attraktive tilbud på den sunnere siden av skalaen. Utfordringen er at det kan være langt mellom dem.

Spesielt kan lange bilturer være utfordrende når det gjelder å sikre jevne påfyll som kan bidra til å holde konsentrasjonen og humøret oppe. Og det gjelder ikke bare de som maser om is fra baksetet. TINEs ernæringsrådgivere påpeker at det er ekstra viktig å sørge for at sjåføren har nok og riktig drivstoff.

Planlegg mat til langturen

- Skal man kjøre langt og er usikker på tilgangen på mat og drikke kan det være lurt å planlegge litt. Er du ikke typen som står hjemme og lager nistekurv og karbonader med stekt løk er det likevel mange muligheter som både små og store kan sette pris på. En pose usaltede nøtter, noen bananer, eller en pakke knekkebrød og tubeost tåler mye, også solvarm bil, sier Wettre Brønner.

Grunnlag
Undersøkelsen Ipsos MMI har gjort for TINE ble gjennomført i begynnelsen av juni blant et representativt utvalg av det norske folk. Undersøkelsen viser også at det er folk fra Oslo og fra Midt-Norge som har størst tendens til å kjøpe usunn mat på biltur. Dette er de samme gruppene som ønsker seg bedre utvalg av sunn mat.