Forfatter Harald Rosenløw Eeg skrev påskekrimmen på Tinemelk-kartongene i 2010 - Kollektmysteriet Kristo

Tinemelk Påskekrim 2010 Harald Rosenløw Eeg - Kollektmysteriet - Kristoffers historie

Årets mysterium består av én hendelse, sett gjennom øynene til tre av de involverte. Mysteriet kan løses ved å lese kun denne ene historien, men det blir enklere om du også leser Erles og Edwins versjon.

Kristoffer har gått igjennom de tomme bygatene som helten i en katastrofefilm. Katastrofen er at alle i klassen er på ferie. Bare ikke han. Han har sett alle filmene sine to ganger og runda alle spillene. Og ikke nok med det: Han må hjelpe Erle-prest og ta sine obligatoriske gudstjenester hvis han har tenkt å bli konfirmert. Så han har lest tekst og tent lyst, og nå sender han kollektbøssa, den lille treboksen, rundt så folk kan gi penger.

Kristoffer setter seg igjen, tar fram mobilen og filmer en gammel mann som sitter ved siden av ham på kirkebenken og sover. Så legger han filmen rett ut på YouTube og poster den på Facebook i samme slengen.

Da kjenner Kristoffer plutselig noe varmt mot beinet. Han skvetter og ser ned i et tiggende hundeansikt. Ei bikkje? Her? Kristoffer ser seg rundt, men ingen ser ut til å bry seg.

Bikkja snuser seg videre bortover langs kirkebenken og stopper ivrig ved den gamle mannen. Den logrer med halen, virker som den kjenner han. Kristoffer dulter borti den gamle mannen, men han våkner ikke.

Ei streng dame på raden foran snur seg med kollektbøssa og ber ham få orden på den plagsomme bikkja, han som er assistent i dag. Den snuser rundt og tigger av alle. Kristoffer kan ikke gjøre noe. Det er jo prestens hund. Det som er verre, er at han ikke har noen penger. Han sjekker lommene og kommer på at han har en sjokolademynt han fikk av naboen her om dagen. Tørr og gammel. Men mynt er vel mynt?

Kristoffer putter den i kollektbøssa og sender den videre. Bikkja følger logrende etter. Mobilen hans piper. Han åpner meldinga. "Kul film. Kjeder du deg like mye i byen som meg? Skal vi møtes?"

Kristoffer skvetter på benken. Melding fra Fride? Fride! Sitter hun alene foran dataen siden hun svarte så kjapt? De to, aleine i byen?

Det går fra katastrofe til paradis. Han må svare, finne på noe de kan gjøre før hun kommer på bedre tanker.

Gudstjenesten er over, og Kristoffer skal til å løpe da han hører presten:

- Noen har stjålet kollekten. Og alle blir her til vi har funnet ut hvem. Erle-prest stirrer på han. Klarer nesten å få Kristoffer til å føle et snev av dårlig samvittighet. Kollekten var jo hans ansvar.

Gamlingen ved siden av ham svaier foran gamlepresten og fomler med noe i jakkelomma. Kanskje han ikke er så fjern, men heller ganske utspekulert? Folk tror at ungdommer er ramme, men gamle ringrever er troende til litt av hvert. Fru Streng blunker skjult til ham. Kristoffer lurer på om hun kanskje kunne gå så langt som til å stjele kollekten for å få ham i trøbbel?

Selvfølgelig tror alle det er ham. Men de skulle bare visst. Han kan være fattig livet ut, han kan være her hver påske bare han får være sammen med Fride i dag. Så han gjør det enkleste i verden, det han har lært i konfirmasjonstimene. Han er ærlig. Forteller Erle-prest om sjokolademynten han la i kollekten, og at han bare må komme seg av gårde for å treffe ei supersøt jente.

Erle smiler og lar ham gå. Han løper ut, men nøler et øyeblikk ute på kirkegården. Må spørre seg sjøl om dette virkelig er sant. Kristoffer og Fride. Fride og Kristoffer. Høres ut som en film.

- Stopp! hører han bak seg. Det er Erle som holder igjen gamlingen på vei ned kirketrappa. Bak dem står resten av menigheten.

- Dette blir helt feil, sier gamlingen. Men ingenting kan bli feil nå, tenker Kristoffer. Verden er plutselig ganske annerledes. Han knugholder på mobilen, besatt av tanken på Fride, og snur seg for å vinke god påske til Erle-prest, men blikket hennes er låst mot kirkegården bak ham idet hun utbryter:

- Nå vet jeg hvem som er den skyldige.

 

Løsning:

Det var Dalton, den snopglade hunden til Erle-prest, som dro med seg kollektbøssa ut av kirken på grunn av sjokolademynten som Kristoffer puttet oppi.

P.S. Heldigvis rakk ikke Dalton å spise sjokolademynten, for som du kanskje vet, tåler ikke hunder sjokolade.

 

Tidligere påskekrimmer - husker du disse fra melkekartongen?

Tinemelk Påskekrim 2011 Gunnar Staalesen og Arild Midthun - Mystikk i mørket

Dette er første gang vi møter vår tegnede helt, detektiven Ulf Ulvheim , på melkekartongen. Løser du den historiske tegneseriengåten?

Tinemelk Påskekrim 2010 Harald Rosenløw Eeg - Kollektmysteriet - Edwins historie

Årets mysterium består av én hendelse, sett gjennom øynene til tre av de involverte. Mysteriet kan løses ved å lese kun denne ene historien, men det blir enklere om du også leser Erles og Kristoffers versjon.

Tinemelk Påskekrim 2010 Harald Rosenløw Eeg - Kollektmysteriet - Erles historie

Årets mysterium består av én hendelse, sett gjennom øynene til tre av de involverte. Mysteriet kan løses ved å lese kun denne ene historien, men det blir enklere om du også leser Edwins og Kristoffers versjon.

Tinemelk Påskekrim 2009 Erlend Loe - Hvem stjal skiene?

Politietterforsker Bandak er grisetrøtt. Og fryktelig sint.

Tinemelk Påskekrim 2003 Jon Michelet - Trusselbrevet

«Jula varer helt til påske,» sier Vilhelm Thygesen. Han plasserer en skål med paranøtter på bordet foran de to skoleelevene han uventet har fått på kveldsbesøk.