Forfatter Harald Rosenløw Eeg skrev påskekrimmen på Tinemelk-kartongene i 2010 - Kollektmysteriet Erles

Tinemelk Påskekrim 2010 Harald Rosenløw Eeg - Kollektmysteriet - Erles historie

Årets mysterium består av én hendelse, sett gjennom øynene til tre av de involverte. Mysteriet kan løses ved å lese kun denne ene historien, men det blir enklere om du også leser Edwins og Kristoffers versjon.

Bypåske. Gatene er tomme og plenene grønne. Folk er på hytta eller i leiligheten i Syden. Men noen må være igjen. Sykepleiere. De som selger mobilabonnement. Tyver. Kanskje noen politifolk?

Og Erle. Hun er prest. Det er få som jobber så mye som prester i påsken. Mange av kirkegjengerne har også tatt ferie, men en liten gruppe av de faste er der. I tillegg til en gammel mann som sover. Og konfirmanten da, han sitter og fikler med mobilen sin. Men hun føler hun holder en god gudstjeneste, så når kirkeklokkene ringer, er hun fornøyd med dagens innsats.

Det skal serveres suppe etterpå. Så skal hun gå tur med hunden før de går hjem og koser seg med snop som de begge er så glade i. Da ser hun det. Hun sjekker med gamlepresten, og han er sikker: Kollekten, den lille treboksen som blir sendt rundt så folk kan gi penger, er borte!

- Stopp! roper Erle. Kirkegjengerne som har samla seg rundt suppa bakerst i kirken, stirrer på henne. Ingen løper av gårde. Det ville vært avslørende. Erle gransker hver og én av dem mens hun lurer på hvor mye det kunne ligge i den lille treboksen. Fem hundre? På en god dag kan det være fem tusen.

- Noen har stjålet kollekten. Alle blir her til vi har funnet ut hvem. Og jeg håper at suppa smaker. Alle skuler mistenksomt på hverandre over suppa. Gamlepresten heller opp rikelig, som for å kompensere. Han skal pensjoneres etter påske. Kollekten går til Kirkens eldrearbeid. Kan han ha tatt det litt vel bokstavelig?

Konfirmanten, som har hjulpet til på dagens gudstjeneste, smyger seg langs veggen med mobilen lysende i handa og et kjede med et digert dollartegn dinglende rundt halsen.  

Han, som ellers spiser på noe hele tida, vil plutselig ikke ha suppe? Fem tusen? Det er kanskje det han får til konfirmasjonen? Han ser ganske skyldig ut, og hun skal til å presse frem en tilståelse, men han kommer henne i forkjøpet. Han hadde ingen penger, så han la en sjokolademynt i kollekten, forteller han. Men sjøl om han er blakk ville han aldri stjålet kollekten. Såpass har en lært under konfirmasjonstimene hennes. Og nå skal han treffe noen og lurer på om han kan gå?

- Du har ikke orden verken på kollekten eller konfirmantene, avbryter fru Birk, som vanlig kritisk til Erle. Fru Birk ser bare feil, og Erle kan nesten mistenke henne for å stjele kollekten bare for å vise menigheten at presten ikke har kontroll.

- Og hunden din, sier fru Birk, du burde ikke ta den med inn. Den forstyrrer alle under gudstjenesten.

- Den gjør vel ingen fortred. Hunden er menneskets beste venn, sier Erle.

- Trodde det var Jesus som var det, sier fru Birk tørt.

Da møter Erle blikket til den ukjente, gamle mannen. Det er noe kjent med han. Han har noe i en pose under armen, Kan det være kollekten? Plutserlig dytter han bort gamlepresten og halter fort ut. Erle haster etter gjennom våpenhuset og ut.

Hun er nesten litt letta. Selvfølgelig er det ingen av de faste som har gjort det.

- Stopp! roper hun og holder den gamle igjen nederst i kirketrappa.

- Gi tilbake kollekten! roper gamlepresten etter dem.

Mannen stopper. Dette blir helt feil! sier han og rister på hodet. Han er gammel og dårlig til beins, men han har bedende hundeøyne. Og da skjønner Erle plutselig hvem han er. Det er hundens tidligere eier!

Hun overtok Dalton da eieren ble for gammel til å gå tur med ham. Kom han hit for å se hunden, men stjal kollekten?

På kirketrappa bak henne står hele menigheten. Først tror hun at de stirrer på henne. Men da ser hun det.

Da forstår hun alt sammen. Der ute, mellom to gravsteiner på kirkegården, ser hun løsningen.

 

Løsning:

Det var Dalton, den snopglade hunden til Erle-prest, som dro med seg kollektbøssa ut av kirken på grunn av sjokolademynten som Kristoffer puttet oppi.

P.S. Heldigvis rakk ikke Dalton å spise sjokolademynten, for som du kanskje vet, tåler ikke hunder sjokolade

Tidligere påskekrimmer - husker du disse fra melkekartongen?

Tinemelk Påskekrim 2011 Gunnar Staalesen og Arild Midthun - Mystikk i mørket

Dette er første gang vi møter vår tegnede helt, detektiven Ulf Ulvheim , på melkekartongen. Løser du den historiske tegneseriengåten?

Tinemelk Påskekrim 2010 Harald Rosenløw Eeg - Kollektmysteriet - Kristoffers historie

Årets mysterium består av én hendelse, sett gjennom øynene til tre av de involverte. Mysteriet kan løses ved å lese kun denne ene historien, men det blir enklere om du også leser Erles og Edwins versjon.

Tinemelk Påskekrim 2010 Harald Rosenløw Eeg - Kollektmysteriet - Edwins historie

Årets mysterium består av én hendelse, sett gjennom øynene til tre av de involverte. Mysteriet kan løses ved å lese kun denne ene historien, men det blir enklere om du også leser Erles og Kristoffers versjon.

Tinemelk Påskekrim 2009 Erlend Loe - Hvem stjal skiene?

Politietterforsker Bandak er grisetrøtt. Og fryktelig sint.

Tinemelk Påskekrim 2003 Jon Michelet - Trusselbrevet

«Jula varer helt til påske,» sier Vilhelm Thygesen. Han plasserer en skål med paranøtter på bordet foran de to skoleelevene han uventet har fått på kveldsbesøk.