Forfatter Harald Rosenløw Eeg skrev påskekrimmen på Tinemelk-kartongene i 2010 - Kollektmysteriet Edwins

Tinemelk Påskekrim 2010 Harald Rosenløw Eeg - Kollektmysteriet - Edwins historie

Årets mysterium består av én hendelse, sett gjennom øynene til tre av de involverte. Mysteriet kan løses ved å lese kun denne ene historien, men det blir enklere om du også leser Erles og Kristoffers versjon.

I det Edwin karer seg opp de siste steintrinnene i kirketrappa, innser han hvor mye dårligere han har blitt til beins. Kanskje dette ikke var noen god idé allikevel?

Presten ser ut som en engel oppe bak alteret, i hvit prestekjole. Han setter seg langt bak. Edwin har tatt turen hit for å gi Dalton hans favorittgnagebein, som han plutselig fant hjemme. Dalton er så glad i søtsaker, han har alltid trengt noe å gnage på.

Edwin kikker spent rundt seg og får øye på han. Bare i et kort glimt, men han tar ikke feil. Hunden svinser rundt ute i våpenhuset. Logrer med halen, leker og virker så glad. Men idet Edwin skal gå bort til ham, begynner organisten å spille. Og ved siden av ham på kirkebenken sitter en hengslete ungdom og sperrer veien, så han må nok vente til gudstjenesten er over før han kan få røsket litt i den mye pelsen igjen.

Han må ha sovna, for plutselig står alle bakerst i kirken. Gamlepresten gir ham en tallerken suppe. Edwin reiser seg og tar imot. Han er helt ør, og i et lite øyeblikk husker han ikke engang hvorfor han er her.

– Kollekten er borte, sier presten høyt. Hun heter Erle.

– Og ingen slipper ut herfra før vi vet hvem som har stjålet den. Edwin tar seg til lomma. Kollekten er kanskje borte, men gnagebeinet er heldigvis ikke stjålet.

Men hvor er Dalton? Han får ikke øye på ham noe sted, ser bare den unge gutten med det snåle fliret.

Han står og fikler med mobilen. Selvfølgelig er det han som har tatt kollekten. Hvem ellers? Det samme skjønner vel Erle-prest, for nå står hun og spør ham ut, mens han nervøst serverer en merkelig unnskyldning om at han har lagt en sjokolademynt i kollekten.

Han legger kanskje allerede planer for å robbe Edwin på vei hjem fra kirken? De eier jo ingen skrupler, ungdommen nå for tida, tenker han.

Først tar de kollekten, så lopper de gamlingene.

Skal han sladre til presten eller gå for å finne Dalton, lurer Edwin idet gamlepresten sperrer veien for ham.

– Deg har vi ikke sett før? sier han tilforlatelig.

– Synd at noe sånt skulle skje når du først kom hit.

En velkjent følelse skyller opp i Edwin: Uansett hva som skjer, så havner han i trøbbel. Han skulle da bare hit for å levere et uskyldig gnagebein. I stedet blir han mistenkt for å stjele kirkens kollekt.

Makan!

– Jeg ville bare gi tilbake dette, sier Edwin. Han famler i lomma og tar opp posen med gnagebeinet. Den
engleaktige presten reagerer med et rykk når han ser på henne. Nesten som et nikk til gamlepresten.

Selvfølgelig. Hun er arkitekten bak det hele. Hun har kjent ham igjen og er redd for å la ham treffe Dalton.

Redd for at hunden foretrekker sin gamle eier.

Får hun det til å se ut som om det er han som har stjålet kollekten? Hadde han vært bedre til beins, hadde han aldri gitt hunden fra seg.

Gamlepresten legger handa på skulderen hans, men Edwin orker ikke å bli beskyldt for å være tyv. Også i Guds hus da! Edwin dytter ham i sida med albuen så suppa spruter før han halter mot utgangen, gjennom våpenhuset og ut på kirketrappa.

– Stopp! roper Erle bak han.

 

Løsning:

Det var Dalton, den snopglade hunden til Erle-prest, som dro med seg kollektbøssa ut av kirken på grunn av sjokolademynten som Kristoffer puttet oppi.

P.S. Heldigvis rakk ikke Dalton å spise sjokolademynten, for som du kanskje vet, tåler ikke hunder sjokolade.

 

Tidligere påskekrimmer - husker du disse fra melkekartongen?

Tinemelk Påskekrim 2011 Gunnar Staalesen og Arild Midthun - Mystikk i mørket

Dette er første gang vi møter vår tegnede helt, detektiven Ulf Ulvheim , på melkekartongen. Løser du den historiske tegneseriengåten?

Tinemelk Påskekrim 2010 Harald Rosenløw Eeg - Kollektmysteriet - Kristoffers historie

Årets mysterium består av én hendelse, sett gjennom øynene til tre av de involverte. Mysteriet kan løses ved å lese kun denne ene historien, men det blir enklere om du også leser Erles og Edwins versjon.

Tinemelk Påskekrim 2010 Harald Rosenløw Eeg - Kollektmysteriet - Erles historie

Årets mysterium består av én hendelse, sett gjennom øynene til tre av de involverte. Mysteriet kan løses ved å lese kun denne ene historien, men det blir enklere om du også leser Edwins og Kristoffers versjon.

Tinemelk Påskekrim 2009 Erlend Loe - Hvem stjal skiene?

Politietterforsker Bandak er grisetrøtt. Og fryktelig sint.

Tinemelk Påskekrim 2003 Jon Michelet - Trusselbrevet

«Jula varer helt til påske,» sier Vilhelm Thygesen. Han plasserer en skål med paranøtter på bordet foran de to skoleelevene han uventet har fått på kveldsbesøk.