Forfatter Erlend Loe skrev påskekrimmen på Tinemelk-kartongene i 2009 - Påskemysterium

Tinemelk Påskekrim 2009 Erlend Loe - Hvem stjal skiene?

Politietterforsker Bandak er grisetrøtt. Og fryktelig sint.

Han hadde planlagt at hans ni barn skulle få oppleve supergod kvalitetstid med sin ellers travle og trøtte far. De skulle være på toppen av Rondeslottet før lunsj, hadde han tenkt, men nå har hele gjengen forsovet seg.

Til og med Ludmila, den ukrainske aupairen, har forsovet seg. Dessuten har Bandak noe brunt kliss på hendene som han ikke vet hva er, og ikke finner han skiene sine heller. De splitter nye fjellskiene som han var ute og smurte med klister før han la seg. Borte. Bandak er så sint at han nesten er på gråten.

- Ludmila! Vekk ungene og få dem hit. Nå!

Stemmen hans er skremmende langt ute av balanse

- Vel, sier han når alle er på plass, hvem kan fortelle meg hva slags problem vi sliter med i denne familien?

Ungene ser spørrende på hverandre.

Johan Sebastian, som er eldst, tar ordet.

- Det er vel på en måte et problem at vi alle er oppkalt etter kjente komponister?

Bandak blir enda sintere.

- Nei! Det er ikke et problem!

Det som derimot er et problem, er at vi, og først og fremst dere, alltid sover elendig - det har dere forresten fra deres mor, fred være med henne - og at dere til og med går i søvne og gjør mange rare ting, og i natt har en av dere gjemt skiene mine, og hvis ikke vedkommende sporenstreks melder seg, blir det løgndetektortest på samtlige.

-Å nei, sier ungene. De hater løgndetektoren. Bandaks kanskje mest irriterende personlighetstrekk er at han har med seg løgndetektoren sin hvor han står og går. Han kjøpte den på politiets julemarked for noen år tilbake, og den har blitt hans kjæreste eie.

Ludmila rekker opp hånden. Hun snakker ikke veldig godt norsk, men hun lærer litt hver dag og har det egentlig ganske bra, alt i alt.

- Unsjylt mig, sier hun, men dine ski blev skjøpt av en mann i dag tidlig. Han sa det var annons på vinn. Jeg skole hilse. Pengr ligge på skjokkenbenk.

- En annonse? spør Bandak. Hvor?

- På vinn, sier Ludmila.

- Hun mener sikkert Finn, sier Adelheid Maria, som på mange måter er den smarteste av ungene.

En annonse på Finn.

- Hva?! brøler Bandak. Har dere lagt ut de nye skiene mine til salgs på Finn? Og så har det vært noen her og kjøpt dem allerede? Det er jo sykt!

Jeg trodde dere gledet dere til å gå på tur med meg? Nei, nå kjenner jeg at jeg blir en blanding av veldig oppgitt og veldig skuffet.

Bandak synker sammen og hulker stille.

Smårollingene Fryderyk Franciszek og Richard løper bort og trøster Bandak. De er noen skikkelige pappadalter.

Vesle IT-Ludvig ser opp fra pc-en sin. Han har funnet annonsen på Finn. Ludmila har rett,
sier han.

Bandak tørker tårene og reiser seg brått.

- Detektortid! roper han.

Og så blir alle etter tur koblet opp med ledninger og det hele og må svare på mer enn førti spørsmål om hva de har gjort om natten. Men løgndetektoren gjør ikke et eneste utslag på noen av ungene. Og ikke på Ludmila heller.

-Åhhh! roper Bandak. Typisk at detektoren streiker akkurat når jeg virkelig trenger den. Den skal på verksted. Men dagen er uansett spolert. Og dere kan se langt etter kvalitetstid med meg, for nå skal jeg sove resten av påsken.

Men først vil jeg ha noe godt, Ludmila! Sjokolademuffins!

- Beklager, men jei rak ikke bage mufin, sier Ludmila. Jei gjør det nu.

Hun åpner kjøleskapet for å ta ut muffinsingredienser, men der står det allerede et femtitalls sjokolademuffins, ferske og fine.

- Nu forstor jei ingenting, sier Ludmila.

- Men jeg tror jeg vet hva som har skjedd, sier Adelheid Maria.

- Kjeften! sier Bandak.

 

Løsning:

Det var politietterforsker Bandak selv som la ut skiene for salg på Finn - og bakte muffins - da han gikk i søvne om natten.

 

Tidligere påskekrimmer - husker du disse fra melkekartongen?

Tinemelk Påskekrim 2011 Gunnar Staalesen og Arild Midthun - Mystikk i mørket

Dette er første gang vi møter vår tegnede helt, detektiven Ulf Ulvheim , på melkekartongen. Løser du den historiske tegneseriengåten?

Tinemelk Påskekrim 2010 Harald Rosenløw Eeg - Kollektmysteriet - Kristoffers historie

Årets mysterium består av én hendelse, sett gjennom øynene til tre av de involverte. Mysteriet kan løses ved å lese kun denne ene historien, men det blir enklere om du også leser Erles og Edwins versjon.

Tinemelk Påskekrim 2010 Harald Rosenløw Eeg - Kollektmysteriet - Edwins historie

Årets mysterium består av én hendelse, sett gjennom øynene til tre av de involverte. Mysteriet kan løses ved å lese kun denne ene historien, men det blir enklere om du også leser Erles og Kristoffers versjon.

Tinemelk Påskekrim 2010 Harald Rosenløw Eeg - Kollektmysteriet - Erles historie

Årets mysterium består av én hendelse, sett gjennom øynene til tre av de involverte. Mysteriet kan løses ved å lese kun denne ene historien, men det blir enklere om du også leser Edwins og Kristoffers versjon.

Tinemelk Påskekrim 2003 Jon Michelet - Trusselbrevet

«Jula varer helt til påske,» sier Vilhelm Thygesen. Han plasserer en skål med paranøtter på bordet foran de to skoleelevene han uventet har fått på kveldsbesøk.