Vi har utforsket: Chevre med lemoncurd og marengs

- Da forslaget om chevre og lemoncurd kom tenkte jeg at det ble en utfordring. Men ved å bake chevre-osten og tilføre sødme i form av marengs, kom syren i lemoncurden til sin rett. Lemoncurden ble også frosset med nitrogen slik at det ble et spill på temperatur og tekstur. Denne desserten ble overraskende god! Jonas Nåvik, kokk.

 

Slik lager du denne retten hjemme:

  • 1 TINE Chevre Original Haukeli
  1. La chevren ligge i romtemperatur i 2 timer før servering. All ost smaker bedre når den er tempererte.
  2. Del osten i skiver og grill av overflaten med en skibrenner eller sett dem raskt under varme grillelementer i ovnen slik at de får en stekt overflate. Server med frossen lemoncurd, marengs, havrekrønsj og karse.

LEMONCURD (sitronkrem)

  • 0,5 plate gelatin
  • 0,5 dl sitronsaft
  • 60 g smør
  • 1,2 dl sukker
  • 1 stort egg
  1.  Bløtlegg gelatinen i kaldt vann, ca. 5 minutter. Kok opp sitronsaft, smør og halvparten av sukkeret og rør til sukkeret er oppløst.
  2. Pisk egg med resten av sukkeret. Visp inn litt av den varme væsken og hell alt tilbake i gryten. Kok blandingen i 3 minutter under konstant omrøring.
  3. Klem ut vannet av gelatinen og rør ut i den varme blandingen. Sil blandingen og avkjøl.

 

For å lage frossen lemoncurd som her, kan du ha den på en sifongflaske med 2 gasspatroner og fryse den i nitrogen. Eller for hjemmekokken: Visp opp et par dl kremfløte, vend inn i lemoncurden og frys i fryseren. Knekk i små biter ved servering.

 

Tips! Øker du mengden gelatin til 2 plater, er denne lemoncurden super å bruke i en sitronterte eller den kan serveres med norske jordbær til sommeren.

 

MARENGS

  • 1 eggehvite
  • ¼ ts sitronsaft
  • 5 dl + 2 ss sukker
  • 0,75 dl vann

 

  1. Sett ovnen på 50 °C. Stivpisk eggehviten med 2 ss sukker og sitronsaft til stiv marengs.
  2. Varm vann og 5 dl sukker til ca. 115 °C. Spe inn i marengsen mens pisken går slik at du får en blank, kald og stiv marengs.
  3. Ha marengsen over på en sprøytepose og lag tynne streker på et bakepapir. Tørk i ovnen med ovnsdøren på gløtt over natten.

 

 

HAVREKRØNSJ

  • 125 g smør
  • 1,2 dl hvetemel
  • 2 dl havregryn
  • 1,2 dl sukker
  • 1 klype salt
  • 1 knivsodd kanel
  • 0,25 ts bakepulver
  1.  Sett ovnen på 160 °C. Del smør i biter og bland med hvetemel, havregryn, sukker, salt, kanel og bakepulver til smøret er smuldret og godt blandet. Bruk hendene eller en kjøkkenmaskin.
  2. Spre blandingen utover et bakebrett med bakepapir og stek i ovnen til gyllen. Avkjøl og knus til smuler.